Utrikes #70/2017

Brittiska Labour stöttar strejk på McDonalds

Löner som inte går att leva på och osäkra anställningar – missnöjet bland McDonalds-arbetare i Storbritannien växer. Foto: Alastair Grant/TT

Med krav på bättre arbetsvillkor och högre löner på hundra drygt 100 kronor i timmen gick ett fyrtiotal McDonalds-arbetare i veckan ut i en historisk strejk i London. Och representanter från Labour-partiet har gått ut öppet och visat sitt stöd för aktionerna.

Missnöjet bland många av snabbmatjättens anställda har pyrt länge i Storbritannien. Låga löner och osäkra anställningsvillkor gör att de anställda har svårt att planera sin tid, då de väntas kunna rycka in vid behov.

Arbetaren kunde så sent som för två veckor sedan rapportera om hur en klar majoritet av de anställda på två McDonalds-restauranger i sydöstra London stödde förslaget om strejk. Kraven de framförde backades snabbt upp av The Bakers, Food and Allied Workers Union, BFAWU, fackföreningen som organiserar bland annat anställda på snabbmatsrestauranger runt om i landet.

Facket beskriver hur många av deras medlemmar går på knäna och att flera tvingats flytta från sina hem på grund av de dåliga lönerna. När nu ett fyrtiotal arbetare gick ut i strejk valde de att samlas utanför Westministerpalatset, där Storbritanniens parlament har sitt säte.

På banderollerna fanns kraven på minst tio pund i timmen, vilket motsvarar 103 kronor. De strejkande arbetarna fick även stöd från allmänheten där ett hundratal personer slöt upp i protesterna skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Även Labourpartiets finansministerkandidat John McDonnell slöt under måndagen upp utanför parlamentet.

– De här arbetarna är oerhört utsatta och ändå har de mod att strejka. De säger att de har fått nog och att de vill förhandla. Om jag vore McDonalds ledning hade jag lyssnat noga på dem och kontaktat facket för att sätta sig ned och börja diskutera, sade John McDonnell till The Guardian.

Andra fackförbund slöt också upp utanför de restauranger där de strejkande jobbar för att informera allmänheten och visa sitt stöd. Även Labourledaren Jeremy Corbyn uttalade under veckan sitt stöd för de strejkande och menade att McDonalds borde gå med på kraven om en minimilön på tio pund i timmen.

Sammanlagt har McDonalds omkring 85 000 anställda i hela Storbritannien. Ännu finns inga beslut om fler strejker eller andra aktioner för att få företaget att ge med sig.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga