Ny demonstration mot afghanska flyktingar

I helgen samlades ett femtiotal personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot de utvisningshotade afghaner som sedan en tid tillbaka sittstrejkar på platsen. Flera polisanmälningar kom in, bland annat rörande hatbrott. Nu planeras en ny demonstration mot de afghanska flyktingarna, till vilken arrangörerna hoppas samla betydligt fler.

Inrikes
Sedan i början av augusti manifesterar hundratals afghanska asylsökande på Medborgarplatsen i centrala Stockholm för att få stanna i Sverige. Bilden är från söndagens demonstration för deras sak.
Foto: Linnéa Sveider

Uppdatering: Sedan denna artikel färdigställdes har datum för motdemonstrationen ändrats på Facebook till lördagen den 2 september i stället för den 26 augusti.

Det var fullt med människor på Medborgarplatsen i Stockholm i lördags. Störst uppslutning av folk var det för de afghanska asylsökande i organisationen Ung i Sverige, som sedan två veckor manifesterar för att få stanna i landet.

Ett tusental Stockholmare kom för att visa sitt stöd för de som riskerar att utvisas. Samtidigt samlades ett femtiotal personer under parollen ”Stå upp för Sverige” i ett försök att störa manifestationen. Flera polisanmälningar har gjorts, för bland annat hatbrott. Många av ramsorna som skreks var både grovt rasistiska och sexistiska, vittnar flera medier på plats.

Bland det fåtal deltagare på plats fanns bland annat den avhoppade Sverigedemokraten Christoffer Dulny som även var med vid den uppmärksammade Unite the Right-demonstrationen i Charlottesville i USA, där en antifascist dödades av en nazist för snart två veckor sedan.

Två personer från Stå upp för Sverige avvisades också från platsen av polis. De manifesterande ungdomarna svarade rasisterna med handmålade hjärtan.

På lördag anordnas en ny motdemonstration mot de utvisningshotade. Bakom den står den uppmärksammade rasistiska bloggerskan Jordan Helena Cansington, även känd under pseudonymen Jennifer Black, och hennes nya projekt European Nationalist Association.

På eventet som sprids via sociala medier beskriver arrangörerna sig själva som ”vanliga medborgare” som fått nog.

– De flesta sådana här försök att samla det så kallade mittfältet, de som står mellan Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen brukar inte lyckas så bra. Det beror helt på vilka som är arrangörer och vilken uppmärksamhet det får. Bara för att man har 10 000 eller 100 000 likes i en Facebooktråd betyder det inte att man kan dra stora skaror folk ens till Stockholms innerstad, säger Arbetarens tidigare chefredaktör Daniel Wiklander, som nu är vikarierande chefredaktör på tidningen Expo, till Arbetaren.

Det var för drygt två veckor sedan som Ung i Sveriges tillståndsgivna sittdemonstration flyttades från Mynttorget till Medborgarplatsen efter att ungdomarna attackerats av rasister från bland annat den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom.