Historisk strejk på McDonalds i London

I veckan röstade medlemmar i det brittiska facket The bakers food and allied workers union, BFAWU, för strejk på två McDonalds-restauranger i London. Det är den första strejken på snabbmatsjätten i Storbritanniens historia.

Utrikes
McDonalds, som sysselsätter cirka 85 000 anställda i Storbritannien och omkring en miljon över hela världen.
Foto: Gene J. Puskar/TT

En tydlig majoritet av de anställda på två McDonalds-restauranger i sydöstra London har röstat för strejk. Kraven är enligt The Bakers, Food and Allied Workers Union, BFAWU, fackföreningen som organiserar bland annat anställda på snabbmatsrestauranger, ett minimum på tio pund i timmen, säkrade arbetstimmar, samt rätten att välja egna fackliga representanter.

Det är lönerna och användningen av ”zero hour contracts”, någonting som kan liknas vid behovsanställning, som McDonaldspersonalen nu fått nog av.

I ett uttalande berättar BFAWU hur flera av deras medlemmar går på knäna på grund av arbetssituationen och att många till och med tvingats flytta från sina hem.

”Arbetarna har levt på låg lön utan någon garanti om att få tillräckligt med arbetspass. En del har sett det här som ett straff för att man har gått med i facket. En del har fått kämpa med att få ihop till sin hyra medan andra till och med förlorat sina hem”, säger fackföreningen i sitt uttalande.

Den nationella ordföranden för fackföreningen, Ian Hodson, säger till den brittiska tidningen The Guardian att facket stödjer arbetarnas, enligt facket ”historiska beslut” att stå upp och slåss mot McDonalds fullt ut, ”ett företag som har svikit dem många gånger”.

– McDonalds har haft otaliga möjligheter att åtgärda klagomål genom att erbjuda de anställda en rättvis lön och acceptabla arbetsförhållanden, säger Ian Hodson till The Guardian.

Den brittiska minimilönen ligger på 7,50 pund för arbetare från 25 år och uppåt. De anställda mellan 21 och 24 år är berättigade till den nationella minimilönen på 7,05 pund.

McDonalds, som sysselsätter cirka 85 000 anställda i Storbritannien och omkring en miljon över hela världen, meddelade i april att de anställda skulle erbjudas ett val mellan flexibla och fasta kontrakt med ett minimum garanterade timmar.

McDonalds måste börja återinvestera sin enorma nettovinst i sina arbetare.
Tom Holliday, McDonaldsanställd

Tom Holliday, en McDonaldsanställd i Cambridge förklarade för Cambridge News att det handlar om att de anställda vill bli behandlade med värdighet.

– McDonalds är ett multinationellt företag med oacceptabla arbetsvillkor. Vi efterfrågar att bli behandlade med värdighet och bli betalade en anständig lön. Och vår rätt att formera en fackförening, säger han till tidningen och fortsätter:

– McDonalds måste börja återinvestera sin enorma nettovinst i sina arbetare. Vi tycker det är vår rättighet att bli behandlade rättvist för det hårda jobb som vi utför.

Den nyligen tillträdda ledaren för partiet Labour, Jeremy Corbyn, har gett sitt stöd för de anställda. På sin Facebook-sida har han gått ut och stöttat arbetarna.

”Jag stöttar de som har röstat för att strejka. Det är den första strejken på McDonalds i Storbritanniens historia. Så sent som förra månaden träffade jag medlemmar i BFAWU som jobbar på McDonalds. De berättade för mig att de under en längre tid kampanjat för bättre betalt och bättre arbetsvillkor utan gehör från företaget”, skriver han.

Corbyn säger sig också vilja förändra villkoren på arbetsplatserna genom att introducera en högre minimilön till 2020, samt att då också försäkra arbetarna om deras rätt att få välja egna fackrepresentanter.