Inrikes #57/2017

”Vår taktik är att fylla appen med fejkkonton”

Appen Selfiejobs är en app för arbetare och arbetsköpare. Den bygger på hur de arbetssökande framställer sig själva, bland annat med hjälp av porträttbilder, så kallade selfies. Skärmdump från Selfiejobs.se

Att söka jobb ska inte vara som att Tinder-dejta. Det tycker i alla fall inte Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm. I sin nya kampanj "Hjälp oss att dumpa selfiejobb" uppmanar SUF nu folk att hjälpas åt att sänka den nya jobbsökarappen “Selfiejobs”.

Programmet Selfiejobs, som kallats för en lönedumparapp tvingar, enligt SUF och andra kritiker, unga människor att tävla om vem som är villig att sälja sitt arbete för minst pengar. Den gör dessutom hur du profilerar dig och inte minst ditt utseende – då porträttbilder, så kallade selfies,  är en av de viktigaste delarna av appen – till en viktigare faktor än erfarenhet, meriter och utbildning.

Arbetaren frågar SUF Stockholms kampanjansvarige, Linus Hasselgren, hur de tänkt att detta ska gå till och varför just selfiejobs är en bov, värd att gå efter. Vi får tag i honom, på resande fot i Polen.

Vad är Selfiejobs och varför är just den appen så avskyvärd?

– Selfiejobs är i grunden en app för arbetare att söka jobb, samt för arbetsköpare att söka arbetare. Problemen med appen är dock många: bland annat att den har en inbyggd löneauktion där arbetssökare uppmanas att skriva hur lågt de är redo att jobba för.

Linus Hasselgren.
Linus Hasselgren. Foto: Privat

Linus Hasselgren tycker också att det är ett problem att appen har ett så tydligt fokus på just selfies, att den inte har för avsikt att sätta upp några hinder för svartjobb och att den egentligen bara importerar jobb från andra förmedlingar.

– Appen tar dessutom massor av jobb från Arbetsförmedlingens platsbank och importerar dem direkt in i appen. Antagligen för att den ska verka mer populär än den faktiskt är.

Är det här något tidstypiskt? 

– Antagligen är dessa oseriösa sätt att hitta jobb på något vi tyvärr kommer se mer av i framtiden, i och med att utvecklare och finansiärer ser möjligheter i en bransch som tidigare nästan helt dominerats av Arbetsförmedlingen.

Enligt SUF Stockholm och Linus Hasselgren leder detta till att privata aktörer lättare kan lura in ungdomar och andra desperata efter jobb i osäkra anställningar med låga löner, med floskler om hur snabbt och enkelt det går att hitta jobb i deras app.

– Inom dessa mindre jobb, så som sommarjobb et cetera, kommer vi nog definitivt se en utveckling av sämre arbetsvillkor och lägre löner som vi definitivt måste motverka.

Vad går er kampanj och uppmaning ut på? 

– Vår taktik är att fylla appen med fejkkonton, söka alla jobb vi kan se, och sedan inte dyka upp på intervjuer när vi blir kallade.

Strategin syftar enligt Linus Hasselgren till att sänka appens legitimitet bland arbetsköpare, som då till slut inte kommer tycka det är värt att använda appen för att hitta arbetare. Dock, tillägger han, kommer SUF Stockholm avsluta sin aktion om Selfiejobs går med på deras krav.

– Förhoppningsvis behöver vi inte köra den helt i marken, utan vi hoppas Selfiejobs läser våra krav och anpassar appen efter dem. I så fall kommer vi låta dem vara, säger han till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga