Inrikes #55/2017

Sopkonflikten fortsätter

Hittills har 46 av de strejkande arbetarna vid RenoNordens Stockholmsavdelning valt att säga upp sina anställningar sedan konflikten inleddes. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Strejken är olovlig, slog Arbetsdomstolen fast i fredags – och uppmanar samtliga sopåkare att återvända till arbetet. - Hittills har ingen gått tillbaka till arbetet av den enkla anledningen att samtliga är sjukskrivna, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetareförbundet, till Arbetaren.

I fredags kom utlåtandet från Arbetsdomstolen som precis som väntat slår fast att sopåkarnas strejk är olovlig och att RenoNordens Stockholmsavdelning har rätt att ålägga sopåkarna att återuppta sitt arbete.

Hittills har 46 av de strejkande arbetarna vid RenoNordens Stockholmsavdelning valt att säga upp sina anställningar. Sammanlagt jobbar 74 miljöarbetare vid RenoNordens Stockholmsavdelning.

”Uppsägningarna gör situationen mer översiktlig och RenoNorden påbörjar omedelbart arbetet med att rekrytera nya miljöarbetare”, skriver företaget på sin hemsida.

Stämningen innehöll också ett skadeståndskrav från de som deltar i strejken, men utlåtandet från Arbetsdomstolen på den punkten förväntas komma först i oktober.

– Anställda kan åläggas ett skadestånd på maxbeloppet 5 000 kronor, säger RenoNordens kommunikationsdirektör Erik Riste till Arbetaren.

Det är en liten grupp arbetstagare som upplever arbetsmiljön som problematisk.
Erik Riste, kommunikationsdirektör, RenoNorden

Han hävdar att strejken blivit mindre effektiv och att två anställda valt att gå tillbaka till jobbet på måndagen. Arbetsmiljön upplevs inte som ett problem för de flesta, tror han.

– Det är en liten grupp arbetstagare som upplever arbetsmiljön som problematisk. Vi hoppas att de tar upp detta med ledning och ombud så att vi kan lösa det. Vi har också rekryterat 15 nya sopåkare och vi kommer att rekrytera fler. I dag kör 38 av 40 bilar.

Han säger att han hoppas att samtliga bilar kan komma i bruk snarast, även om han menar att det försvåras av att skadegörelse använts som en stridsmetod.

– Effektiviteten kommer att vara något lägre eftersom att det idag sitter hänglås på många containers, säger Erik Riste.

Joakim Guttman är central ombudsman på Transportarbetareförbundet.

– Vi har full förståelse för sopåkarnas arbetssituation men vi kan inte stödja olovliga stridsåtgärder, säger han till Arbetaren.

I och med att Transportarbetareförbundet inte varit part i detta uppger de att de inte vet så mycket utan väljer att avvakta och invänta sopåkarnas beslut.

– Hittills har ingen gått tillbaka till arbetet av den enkla anledningen att samtliga är sjukskrivna, säger Joakim Guttman.

Han säger att fackförbundet kommer att följa hur RenoNorden väljer att hantera situationen för de sopåkare som inte återvänder till arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga