Utrikes #53/2017

Mexiko: Metanutsläpp väntas öka kraftigt

Fracking kritiseras av miljöorganisationer, som menar att grundvatten kan förgiftas och giftiga ämnen kan frigöras – samt att metanutsläppen hotar klimatet. Foto från frackingförberedelse nära Mead i Colorado, USA. Foto: Brennan Linsley/TT

Mexiko öppnar upp för kommersiell utvinning av skiffergas och skifferolja genom fracking. Utvinningen medför utsläpp av metan. Kritiker framhåller att beslutet innebär ett bakslag för klimatmålen.

Den 12 juli genomförs den första anbudsomgången för kommersiell utvinning av 335 miljoner fat skifferolja och skiffergas i Mexiko.

Tekniken vid utvinningen av skiffergasen kallas hydraulisk spräckning, fracking på engelska, vilket är en förkortning för hydraulic fracturing. Metoden som används vid utvinningen kritiseras av miljöorganisationer som menar att grundvatten kan förgiftas och giftiga ämnen kan frigöras. Dessutom har utsläpp av metan en starkare påverkan på klimatet än utsläpp av koldioxid.

Det är så gott som omöjligt att borrhålen inte förorenar.
Luca Ferrari, institutet för geovetenskap, Mexikos nationella universitet, UNAM

Luca Ferrari vid institutet för geovetenskap vid Mexikos nationella universitet, UNAM, säger att utvinning av skiffergas innebär högre kostnader både för ekonomin och miljön.

– Det är så gott som omöjligt att borrhålen inte förorenar, säger han.

Enligt den amerikanska energimyndigheten är Mexiko ett av de länder som har störst tillgångar av tillgänglig skiffergas efter Kina, Argentina, Algeriet, USA och Kanada.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga