Drömmen om generalstrejken

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn – i dag en artikel från 1993 om mannen som kunde ha startat en revolution i Sverige.

Under åren 1916–1919 svepte en våg av revolutioner över Europa. Som Ola Larsmo skrev om i en artikel som Arbetaren publicerade i våras gick denna våg inte så obemärkt förbi Sverige som det kan förefalla när man tar del av den mer vykortsbetonade historieskrivningen om det tidiga 1900-talet. Inte minst staden Västervik och mannen Frans Johan Gustafsson stod i fokus för de omvälvande händelserna.

Här gör vi en återblick på en tidigare artikel om Frans Johan Gustafsson och Västervikshändelserna, av Ahto Uisk från 1993. Även i den figurerar Ola Larsmo, men här som författare av en då dagsaktuell skönlitterär bok om det som utspelade sig i staden 1917.

Högerklicka på artikelsidorna nedan för att få upp dem i större format, eller klicka här för att öppna hela artikeln som pdf-fil!