Inrikes #45/2017

Nazister åtalas för tre bombdåd i Göteborg

De tre åtalade männen har alla kopplingar till nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Foto: Ulf Palm/TT

I dag åtalas de tre nazisterna med kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som bland annat misstänks ligga bakom bombattentaten mot Syndikalistiskt forum i Göteborg och ett flyktingboende i staden.

Det är Säpo som utrett målet och de tre männen, varav två suttit häktade i väntan på åtal, åtalas nu för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Det var i november förra året som ett sprängattentat riktades mot bokkaféet Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i centrala Göteborg. Ingen person skadades vid dådet men i januari, knappt tre månader senare, briserade ytterligare en bomb utanför ett flyktingboende i Frölunda.

En person skadades då allvarligt och samma månad desarmerades en annan sprängladdning vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i en annan del av staden.

Samtliga tre nu åtalade har enligt uppgifter kopplingar till den militanta nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Männen är 50, 25 och 20 år gamla.

– Att tre bomber placeras ut på det sätt som skett är naturligtvis oerhört allvarligt. Det är också så att två av tre sprängladdningar faktiskt exploderat. I det första fallet var det ren tur att ingen skadades eller dödades. I det andra fallet har vi en mycket svårt skadad person. Det är klart att det här är tre väldigt allvarliga gärningar, säger kammaråklagare Mats Ljunqvist i ett pressmeddelande.

Samtidigt berättar han också att två av de tre åtalade männen strax före attentaten fått militär utbildning i Ryssland.

Rättegången väntas börja den 21 juni. Samtliga tre nazister nekar till brott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga