Utrikes #37/2017

Afrikanska migranter säljs som slavar i Libyen

En migrant från Elfenbenskusten sedd genom ett fönster till den cell han delar med 14 andra män i ett flyktingförvar i Libyen. Hundratals unga afrikaner uppges ha blivit sålda som slavar i samband med att de försökt ta sig till Europa via Libyen. Foto: Manu Brabo/TT

Afrikanska migranter köps och säljs öppet i en form av modern slavhandel i Libyen, uppger överlevande vittnen för FN:s migrationsorganisation IOM. I måndags meddelade Internationella brottmålsdomstolen att man överväger att inleda en utredning av förhållandena i Libyen.

FN:s migrationsorganisation, IOM, har redan tidigare slagit larm om situationen i regionen. Detta efter att organets personal i Niger och Libyen fått in uppgifter om fruktansvärda övergrepp mot migranter från flera afrikanska länder, däribland Nigeria, Ghana och Gambia. Hundratals unga afrikaner uppges ha blivit sålda som slavar i samband med att de försökt ta sig till Europa via Libyen.

IOM:s kontor i Niger berättade nyligen om en man från Senegal som nu har lyckats ta sig hem igen efter att ha hållits fången i Libyen i flera månaders tid. Den unge mannen uppger att han efter att ha kommit till i Agadez i Niger tvingades betala en summa till en människosmugglare för att ta sig vidare norrut, mot Libyen.

Men när den bil som mannen färdades i nådde fram till Sabha i sydvästra Libyen påstod chauffören att migranterna inte hade betalat för sig, utan körde vidare till en parkeringsplats. Där pågick en slavmarknad. Enligt IOM ska afrikaner från södra Afrika på platsen ha blivit köpta och sålda av libyer. Även flera andra vittnen ska ha berättat om liknande händelser.

– De senaste rapporterna om slavmarknader för migranter är ytterligare ett exempel på den långa lista av övergrepp som begås i Libyen, säger Mohammed Abdiker vid IOM.

– Situationen är förfärlig. Ju mer IOM engagerar sig i Libyen, desto tydligare blir det att landet är en dal av tårar för många migranter.

De utsätts för systematisk undernäring, sexuella övergrepp och till och med mördas.
Mohammed Abdiker, vid FN:s migrationsorganisation

Mohammed Abdiker säger att migranter utsätts för många typer av svåra övergrepp av människosmugglare i Libyen.

– De utsätts för systematisk undernäring, sexuella övergrepp och till och med mördas. Förra året fick vi veta att 14 migranter dog under en månads tid vid en av dessa platser, av sjukdomar och undernäring. Vi har även hört om massgravar i öknen.

Migranterna tar sig till Libyen med förhoppningen att kunna ta sig vidare till Europa. Men Leonard Doyle, IOM:s talesperson i Geneve, säger att många av dem inte känner till vilka stora faror som väntar när de tagit sig över gränsen till Libyen.

– Väl där blir de varor som kan köpas, säljas och kasseras när de inte längre anses ha något värde, säger Leonard Doyle.

Många vittnen uppger att slavhandeln pågår “på torg eller i garage” i staden Sabha i södra Libyen, och organiseras av personer i lokalbefolkningen eller av de chaufförer som kört migranterna genom Sahara.

Leonard Doyle säger att IOM nu arbetar för att sprida vittnesmålen via sociala medier och lokala radiostationer i olika delar av Afrika, för att få ut information om de stora faror som hotar i Libyen.

– De mest trovärdiga budbärarna är de migranter som kunnat ta sig hem igen med hjälp av IOM. Allt för ofta är de nedbrutna och har ofta blivit utsatta för sexuella övergrepp. Deras röster väger tyngre än några andras, säger Leonard Doyle.

Efter uppgifterna från IOM meddelade chefsåklagaren för Internationella brottmålsdomstolen, ICC, på måndagen att man överväger att inleda en utredning av de brott som misstänks begås mot migranter i Libyen.

– Mitt kontor fortsätter att samla in och analysera information om de allvarliga och omfattande brott som uppges begås mot migranter som försöker ta sig genom Libyen, sade ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda i samband med ett möte inom FN:s säkerhetsråd.

Samma dag meddelade FN att dödstalen fortsätter att stiga bland de migranter som försöker ta sig över Medelhavet från Nordafrika till Italien. En av 35 migranter uppges under året ha drunknat i samband med detta. Särskilt farlig uppges rutten mellan Libyen och Italien vara. Under 2017 har uppskattningsvis 1 150 försvunnit eller drunknat ute på öppet vatten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga