Utrikes #35/2017

20 miljoner människor riskerar att dö av svält

Barn i Jemen väntar på matransoner i Sanaa. Två tredjedelar av landets befolkning lider brist på mat. Foto: Hani Mohammed/TT

Omedelbara åtgärder krävs för att förhindra att miljontals människor dör av svält i östra Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Det uppger FN-organet FAO.

Om inget görs riskerar 20 miljoner människor att svälta ihjäl under kommande sex månader. Svält leder inte bara till att människor dör utan orsakar även social instabilitet och befäster fattigdom och biståndsberoende i årtionden, säger Jose Graziano da Silva, chef för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

FAO samarbetar med IFAD, som arbetar med landsbygdsutveckling i världens fattigaste länder, och FN:s livsmedelsprogram, WFP, om hur svälten i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen ska hanteras. Jose Graziano da Silva menar att en kombination av livsmedelsbistånd och bistånd för livsmedelsproduktion är det enda sättet att förhindra hungersnöd i det konfliktdrabbade Jemen, där två tredjedelar av befolkningen – 17 miljoner människor – inte har tillräckligt med mat.

– För att sätta dessa siffror i perspektiv så handlar det alltså om omkring dubbelt så många som befolkningen i Schweiz som inte har tillräckligt med mat, sade han den 25 april vid en givarkonferens i Genève arrangerad av Sverige, Schweiz och FN om den allvarliga situationen i Jemen.

Antalet människor som inte har tillräckligt med mat i Jemen riskerar att öka så länge konflikten fortsätter och förhindrar möjligheten att odla, importera, distribuera och betala för mat, uppger Jose Graziano da Silva.

– Över sju miljoner människor är i akut behov av mat, medan övriga precis kan tillgodose sina behov av näring genom bistånd och annat stöd.

Enligt Jose Graziano da Silva kan endast en politisk lösning leda till varaktig fred i Jemen.

– Ju längre det dröjer att lägga fram en återhämtningsplan med tillräckliga medel desto dyrare kommer det bli i slutändan i fråga om resurser och människors försörjning, säger han.

Under 2016 minskade jordbruksproduktionen och den odlade ytan i Jemen med 38 procent, till följd av brist på insatser och investeringar. Boskapsuppfödningen minskade med 35 procent.

– Jordbruksstöd i samband med en humanitär kris kan inte vara något man ordnar i efterhand. Vi måste ta varje tillfälle i akt att stötta samhällen i Jemen att kunna fortsätta producera mat, även under svåra omständigheter.

Målet var att samla in 2,1 miljarder dollar vid givarkonferensen i Genève för att kunna möta akuta behov i Jemen. Ungefär hälften av den summan har hittills samlats in.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga