Inrikes #29/2017

Regeringens hårda asyllinje ligger kvar

Statsminister Stefan Löfven lovar efter fredagens förmodade terrorattentat effektivare utvisningar – en retorik som kritiker menar är kontraproduktiv om man verkligen vill få bukt med brottsligheten. Foto: Adam Ihse/TT

Den interna S-kritiken mot de nya asylreglerna fick vika sig på Socialdemokraternas kongress. Beslutet som togs förändrar inte partiets hållning. Samtidigt lovar Stefan Löfven mer effektiv utvisning efter fredagens terrordåd i Stockholm.

Trots intern socialdemokratisk kritik mot och krav på ändring av regeringens åtstramade asylpolitik beslutade helgens S-kongress att rådande regler ligger kvar.

– Vi kan helt enkelt inte lova att Sverige 2019 ensidigt ska återställa alla regler, så som de var före den tillfälliga lagen, utan att veta hur förhållandena är då, sade migrationsminister Morgan Johansson, S, till kongressen.

S-kongressen, som avslutas i dag onsdag, har pågått under helgen och förstås präglats av fredagens misstänkta terrordåd i Stockholm. Inför kongressen lyftes intern kritik mot de nya asylregler som infördes av regeringen förra året.

Flera motioner krävde återinförande av permanenta uppehållstillstånd och underlättande av anhöriginvandring. I en motion skrev Lunds arbetarkommun “Att en socialdemokratiskt ledd regering väljer att underminera asylrätten är ansvarslöst och inhumant”. Vidare kallas den nuvarande S-politiken för oanständig och anklagades för att den ”spelar de högerpopulistiska krafterna i händerna”.

– Vår motion är en tydlig viljeinriktning: Vi vill se en tidig återgång till en generös asylpolitik. Vi kan inte vänta i tre år. Det bör ske inom något år, sade Björn Abelson, ordförande för Lunds arbetarkommun, till Sydsvenskan vid motionens inlämnande.

Partistyrelsen har fortsatt argumenterat för att de nya reglerna ska fortsätta gälla på obestämd tid och det var också hållningen på kongressen. Efter en debatt som beskrivits som hård presenterade partistyrelsen ett kompromissförslag som i praktiken inte innehöll någon förändring av den hållningen. Reglerna ska ligga kvar som de är. En förändring är att partiet ”ska” verka för att öka antalet kvotflyktingar till landet, vilket byttes mot partistyrelsens tidigare formulering ”vill”.

Men trots kritik, debatt och att slutförslaget inte innehöll någon regeländring, övergav kritikerna sin linje. Från talarstolen uppmanade de kongressen att rösta för partistyrelsens förslag och en förkrossande majoritet röstade sedan för det. Enligt DN:s bedömning på plats var röstetalet 350 för mot 20 ombud mot. Efter beslutet har också de flesta tidigare kritiker lovordat det.

Retoriken har sin grund i den repressiva populismen och längtan efter enkla lösningar.
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare

Ulf Bjereld, ordförande för S-organisationen Tro och solidaritet, är fortsatt kritisk till den rådande migrationspolitiken, men säger att han anser att beslutet var ett steg i rätt riktning.

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld. Foto: Adam Ishe/TT

– Jag är ju inte nöjd med de beslut som fattades, absolut inte. Men jag är glad över de framsteg som faktiskt gjordes. Vi hade velat komma betydligt längre, men vi pressade det så långt vi kom, säger han.

Samtidigt som debatten pågick på kongressen skärpte statsminister Stefan Löfven ytterligare åtstramningsretoriken och lovade effektivare utvisning av dem som fått avslag på sina asylansökningar. Detta efter att det stod klart att den 39-åring, som på sannolika skäl misstänks för inblandningen i fredagens terrorattentat, hade fått avslag och skulle ha utvisats men hade hållit sig gömd.

– Vi måste förbättra möjligheterna att verkställa, sade Stefan Löfven till TT på söndagen.

Ulf Bjereld, som även är professor i statsvetenskap, säger att han inte tagit del av statsministerns uttalande och därför inte kan kommentera det enskilt. Men han säger att han är fortsatt kritisk till partiledningens ”repressiva retorik” och den minskade betoningen på att bekämpa orsakerna bakom brottslighet generellt.

– Retoriken har sin grund i den repressiva populismen och längtan efter enkla lösningar. Man kan följa det spåret, men tror man att man därigenom får bukt med brottsligheten misstar man sig grovt, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga