Hemligheter och lögner

Bok
Mattias Hagberg berättar i sin roman Syndavittnet om den kargaste plats man kan tänka sig, också mentalt.
Foto, bokomslag (beskuret): Arbetaren

[BOK] Syndavittnet
Mattias Hagberg
Atlas

På en liten ö ute i Norra ishavet lever ett trettiotal strävsamma fiskarfamiljer. Året är 1917 och revolutionen har just inletts i Ryssland till vilket ön hör.

Mattias Hagberg berättar i sin roman Syndavittnet om den kargaste plats man kan tänka sig, också mentalt, med hårt arbetande kvinnor som väntar i veckor på att få räkna in sina män som förhoppningsvis överlevt tiden ute på havet.

Säl och torkad fisk är födan, nöjet är att gå till kyrkan och höra den stränge, schartauanskt inspirerade prästen påminna om Guds krav på tacksamhet över ett obarmhärtigt strävsamt liv.

Den som för pennan och berättar är en föräldralös och namnlös svensk piga i Sakarias asketiska präststuga.

I det tysta pågår dock upproret, kvinnorna tröttnar på att höra prästen tala om Herrens outgrundliga vilja när ett barn omkommer, och när en ung drunknad ryss börjar spöka efter att han inte fått en kristen begravning får den lilla församlingen nog. Men satsningen på den nya regimen, det revolutionära nya Ryssland, är knappast ett bättre kort.

Den som för pennan och berättar är en föräldralös och namnlös svensk piga i Sakarias asketiska präststuga. Han lär henne läsa, skriva och rysa av hänförelse över hans predikotexter. Hon blir den sista lojala sektmedlemmen innan allt upplöses av de nya herrarna som behöver ön till försvar mot revolutionens yttre fiender.

25 år senare blåser nya oroliga vindar när Stalin ligger på lit de parade i väntan på att läggas i mausoleum intill Lenin. Den omskolade pigan, nu exemplarisk och lojal översättare, sitter i sitt trista bostadskomplex med prästens anteckningsböcker som hon gömt bakom kakelugnen och för första gången vågar läsa. Fortfarande namnlös skriver hon ned sina minnen i hemlighet.

Hon har tvingats till att med själ, hjärta och kropp omfatta två helt skilda auktoritära system, och lärt sig älska de två män som styrt dem. Ändå finns upproret där, hon är den som står i mörkret och iakttar, som hur lätt som helst sviker när hon behöver för sin egen skull.

Prästens och Stalins lilla piga ruvar år efter år på sin egen hemlighet, det måste hon för att överleva när auktoriteterna dundrar där uppe.