Och glöm inte Ottar!

Kultur
Elise Ottesen-Jensen år 1951.
Foto: TT

Årets 8 mars-firande är lagt till handlingarna – eller? Tidskriften Ottar påminner året runt om den gamla feministparollen att det privata är politiskt, med nedslag i sexualpolitiken och dess vikt för både stora och små, majoritetsmedborgare likaväl som marginaliserade.


[TIDSKRIFT] Ottar
Nr 1/2017 – Tema: Fängelse

Ottar, som utges av RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning, som Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen tog initiativ till 1933 och ledde fram till 1959), utkommer med fyra nummer per år och är både medlemstidning och går att prenumerera på helt fristående. Eller köpa enstaka nummer, som nummer 1/2017 som har tema Fängelse.

Sin vana trogen har redaktionen en bred tolkning av temat i reportage och nyheter. Här finns berättelser om både inre och yttre galler, men de flesta är berörande och skakande vittnesmål från anstalter där människor för en hård kamp för att behålla människovärde till själ och inte minst kropp – även utanför normen.

Ett medlemskap i RFSU är en av de billigaste biljetterna man kan köpa in i gemenskapen – och ut i friheten.