”Det var en avväpning” – nazister undgår åtal

Åklagaren lägger nu ned utredningen mot de nazister från Nordiska motståndsrörelsen, som i mitten av februari misshandlade en elev på Åsö utbildningscentrum i Stockholm. Detta trots att en film som spridits på nätet tydligt visar misshandeln.

Inrikes
Trots att det fångats på film hur nazister misshandlade en pojke på Åsö utbildningscentrum i Stockholm den 15 februari läggs åtalet ned.
Montage: Arbetaren

Det var den 15 februari som aktivister från den militanta nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samlades utanför Åsö utbildningscenter på Södermalm i Stockholm för att protestera mot att den kände förintelseöverlevaren Emerich Roth skulle hålla föredrag.

Som Arbetaren tidigare rapporterat misshandlades en 15-årig elev på skolan av nazisterna sedan han hämtat ett basebollträ för att försvara sina kompisar. Nazisterna jagades sedan från platsen och flera av dem greps av polisen.

På videoupptagningar syns bland annat hur nazisterna springer och eleverna rusar efter. Samtidigt spreds också en film där 15-åringen brottas ned av fem nazister.

Flera andra anmälningar om misshandel kom också. Bland annat blev en man som studerar på skolan sparkad i ryggen sedan han protesterat mot nazisternas flygbladsutdelning.

Det här visar ju att det inte hjälper att stå upp mot nazismen, för samhället vänder ändå ryggen till.
Elev på Åsö utbildningscenter

Men trots filmerna, och att polisen själva var på plats och uppmanade flera av de misshandlade att anmäla, läggs nu utredningen ned.

– Det stämmer, allt ha lagts ned, säger Olof Vrethammar, åklagare vid city åklagarkammare i Stockholm, till Arbetaren.

Är det inte lite konstigt med tanke på filmen, där man bland annat ser hur en 15-åring brottas ned på marken och blir slagen?

– Nej, det finns visserligen en film vi tagit del av, men där handlar det om en avväpning. Jag tycker inte att det förekommer något våld. När det gäller de andra anmälningarna, bland annat någon som blivit sparkad i ryggen, har det varit svårt att fastslå vem som är gärningsman.

Arbetaren, som tagit del av filmen, kunde redan dagen efter misshandeln avslöja att det var nazisten Philip Olsson som slog den liggande 15-åringen. Philip Olsson är sedan tidigare dömd för bland annat ringa vapenbrott och brott mot knivlagen.

Arbetaren har pratat med en av eleverna på Åsö utbildningscenter som själv uppmanades av polisen att göra en anmälan kring händelserna.

– De säger att det inte går att bevisa vem som begått gärningen. Men det känns konstigt, de har ju själva lagt ut filmer på nätet. Och dessutom var ju polisen så väldigt på att jag skulle anmäla, säger hen.

– För mig personligen är det väl lite skitsamma, men jag tänker på de andra målsägandena, de är ju högstadieungdomar. Vad ska de få för förtroende för rättsväsendet. Det här visar ju att det inte hjälper att stå upp mot nazismen, för samhället vänder ändå ryggen till.