Vilken är den viktigaste 8 mars-kampen?

Det sveper en våg av högerpopulism över världen, och feministiska landvinningar är i dag starkt ifrågasatta, med hotad aborträtt och ökade löneklyftor. Vi frågade inför internationella kvinnodagen nästa vecka fem kvinnor vad de upplever som det största bakslaget de senaste åren, och vad som är den viktigaste frågan för kvinnokampen i dag.

Ulrika Åhman.
Foto: Fanny Hökby

Ulrika Åhman, ordförande för Solna LS samt SAC:s 8 mars-grupp

– Den största feministiska backlashen är den högerpopulism som får allt fler anhängare i både Sverige och Europa, samt i USA. Kvinnliga rättigheter ifrågasätts och hotas.

– Det finns flera frågor som är viktiga, om jag måste plocka ut en så är det den ojämlikhet som råder på flertalet arbetsplatser när det gäller lön och arbetsför­hållanden. Där har den offentliga sektorn ett stort ansvar att ta.

 

Anita D'Orazio.
Foto: Marc Femenia/TT

Anita D’Orazio, Fristadsfonden och Flyktinggruppernas riksråd

– Det har varit en hemsk utveckling åt det sämre när det gäller de asylsökande kvinnornas situation. De värst utsatta kvinnorna får inte det skydd de behöver och har rätt till enligt FN:s kvinnokommision. En humanitär härdsmälta, införd i lagen.

– Skrota den tillfälliga asyllagen som tagit bort humanitära skäl, och till­lämpa FN:s barn- och kvinnokonventioner.Kvinnokampen ska föras tillsammans med de schysta männen. För allas lika värde, och mänsk­­liga rättig­heter. Vi kan inte föra kvinno­kampen ensamma!

 

Ida Ali-Lindqvist.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ida Ali-Lindqvist, HBTQ-utbildare på RFSU

– Backlash är det när sossarna, som säger sig vara ett feministiskt parti, stänger gränserna. Det slår hårt mot alla, mot kvinnor, mot HBTQ-personer. Feminismen glider ofta över i identitetspolitik, där rasifierade inte får plats. Man pratar inte så mycket om struktur, privilegier eller tolkningsföreträde. Till exempel når man inte kvinnor inom vården. Många där känner sig inte involve-rade i feminismen, samtidigt som lönefrågan släpar efter.

– En av de viktigaste sakerna nu är att organisera sig! Och att tillåta sig vara rädd för tiden vi lever i. Det leder till kamp och handling.

Vi måste också sluta tro att vi kan vara en rörelse. Feminismen ser olika ut och ska få vara olika.

 

Liv Strömquist.
Foto: Emil Langvad/TT

Liv Strömquist, serietecknare

– Största bakslaget är frammarschen av auktoritär högerpopulism, allt från Trump, Putin, Front National, SD och så vidare, samt dess allians med högern. Jag är också övertygad om att vi kommer att få se, så som vi redan ser till exempel Marine le Pen göra, den populistiska auktoritära högern appropriera feminismen, med berättelsen att det som hotar kvinnor är migranter. Vi kommer att få se ännu mer av till exempel att Sverigedemokraterna approprierar feministisk retorik, det är jag hundra procent övertygad om, så det är en utmaning vi måste ha jävligt bra strategier för att möta.

– Viktigast är kampen mot högerpopulismen och högern i allmänhet, som bygger allianser som vi ser i fallet SD och M. Nedrustad välfärd och offentlig sektor slår mot kvinnor, eftersom det är mest de som jobbar där, samt mot vårdtagare, som vi ser i förlossnings-vården. Även klimatfrågan, som är helt avgörande för hela mänsklig-heten. Jag tror feminismen måste ta sig an frågor som rör alla kvinnor, inte bara de privilegierade, för att ha en chans att utmana högerpopulismen.

 

Anneli Jordahl.
Foto: Jan-Åke Eriksson

Anneli Jordahl, författare

– Aborträtten är i fara. Jag får kalla kårar när inskränkningar börjar diskuteras till och med i Sverige. När landstinget i Kronobergs län vill göra det möjligt för sjuk-vårdspersonal att neka till att utföra aborter. Varför sadlar inte strängt religiösa barnmorskor om till prästämbetet i stället?

Så symptomatiskt att det var det allra första Trump gjorde som president  var att stoppa alla bidrag till internationella organisationer som stödjer abort. Jag ser framför mig hur ännu fler av världens kvinnor dör vid illegala aborter. Ser framför mig ännu fler kvinnor som sörjer bortadopterade barn. Detta som bisarrt nog kallas för livsbejakelse av abortmotståndarna.

– Den viktigaste feministiska frågan är att utveckla den kraftfulla globala kvinnorörelse som demonstrerade och talade mot Trumps antifeministiska regim. Det ingav hopp. Vi är halva världen!