Utrikes #15/2017

Lokala organisationer går miste om bistånd

Syriska kvinnor hämtar vatten i ett flyktingläger i Delhamiyeh i Bekaadalen i Libanon. Internationella givare forsätter i hög grad att prioritera ned lokala hjälporganisationer Foto: Hussein Malla/TT

Tillgången till humanitära medel är i dag mycket begränsad för lokala organisationer – trots att de oftast är först på plats vid en katastrof. Globalt sett får de inte mer än 0,2 procent av det samlade humanitära biståndet.

Uppgifterna framkom i en undersökning som gjordes av FN inför det stora FN-toppmötet om humanitära hjälpinsatser förra året.

I dag, ett år senare, har inte mycket förändrats. Internationella givare forsätter i hög grad att prioritera ned lokala organisationer – trots deras rötter i lokalsamhället, kunskaper om lokala förhållanden och i många fall låga verksamhetskostnader.

Fadi Hallisso, som har grundat den syriska organisationen Basmeh & Zeitooneh, säger att de har nått framgång trots internationella givares skepsis. Organisationen stöttar syriska flyktingar i Libanon och Turkiet och vid ett tillfälle sökte de stöd för en verkstad i Beirut för broderier och andra hantverk.

– Vi tog kontakt med olika internationella organisationer och alla sade att detta inte var genomförbart. De sade att de hade undersökt marknaden, säger Fadi Hallisso.

Fadi Hallisso.
Fadi Hallisso. Skärmdump från Youtube

Så organisationen vände sig till lokala företagare och bad dem om bidrag för att kunna starta. Tack vare dessa medel kunde de genomföra projektet. Produkterna som tillverkas av de syriska flyktingarna exporteras nu både till USA och Europa. Verksamheten har i dagsläget fler än 500 anställda. När projektet visade sig vara framgångsrikt blev plötsligt internationella givare intresserade.

Fadi Hallisso berättar om andra fall och vad han betraktar som missriktade insatser. I ett fall hade en internationell organisation skapat fritidshem för barn.

– De frågade oss varför dessa inte användes och bad oss hjälpa till att hitta barn som skulle vilja komma dit. Men människor kom från Syrien utan något annat än de kläder de hade på sig. De hade större behov av andra saker. De kände inte till denna organisation så varför skulle de skicka dit sina barn? säger Fadi Hallisso.

Människor kom från Syrien utan något annat än de kläder de hade på sig. De hade större behov av andra saker.
Fadi Hallisso, Basmeh & Zeitooneh

Fadi Hallisso säger att de fortfarande möter utmaningar i kontakten med internationella givare. Det handlar bland annat om lång väntan i samband med behovsbedömningar och ett bristande intresse för att finansiera mindre projekt.

Han säger att samtidigt som givare bekymrar sig över att lokala organisationer inte har system och rutiner som förhindrar korruption så är det också svårt för lokala organisationer att få stöd för att utveckla dessa system.

– Vi behövde stöd för att kunna köpa bokföringsprogram. Ingen givare var villig att bistå med det, säger Fadi Hallisso.

Fadi Hallisso framhåller också hur viktigt han anser att det är att medier inte bara bevakar de militära insatserna, terrorism och IS utan också uppmärksammar framgångsrikt arbete där syrier lyckats att hjälpa till och kunnat åstadkomma något bra på plats.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga