Utrikes #1/2017

Regimer stänger nätet för att mörka övergrepp

Internetexperter menar att det blir allt vanligare att regimer ägnar sig åt att stänga ned internet och att de använder sig av avancerade metoder för att störa åtkomsten för vissa grupper. Foto: Altaf Qadri/TT

Utan internet riskerar debatten att strypas och ekonomier tappa fart. Nya rapporter beskriver hur den digitala kontrollen tog sig uttryck under 2016.

Fler än 50 gånger under förra året stängdes tillgången till internet ned av statliga myndigheter i olika länder i världen.

– I de värsta fallen har ett strypt internet också kopplats samman med kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vi ser att när internet stängs ned sker samtidigt grymma brott, säger Deji Olukotun vid organisationen Access Now, en internationell organisation som verkar för att utöka och försvara utsatta användares digitala rättigheter.

Deji Olukotun berättar att sociala medier blockerats och internet stängts ned i Etiopien under det gångna året.

– Dussintals människor har dödats i samband med protester i Etiopien, många av dem under internetavbrott då det är svårt att rapportera om vad som händer.

Han säger att ledare stängt ned internet för att påverka demokratiska processer, däribland val.

– I februari 2016 blockerades sociala medier av president Yoweri Museveni i Uganda och samma sak hände i Gambia i december i samband med valet där.

I tre andra fall har regeringar stängt ned internet med hänvisning till att det skulle förhindra studenter att fuska vid tentor, berättar Deji Olukotun.

Det är viktigt att det internet som människor får tillgång till när de kopplar upp sig är hela nätet och inte bara en muromgärdad trädgård.
Deji Olukotun, vid organisationen Access Now

Regeringar verkar dock inte ha tagit med i beräkningen de eventuella följderna av att internet stängs ned, utöver att yttrandefriheten inskränks. Att internet har stängts ned har påverkat den ekonomiska aktiviteten och inneburit förluster på 2,4 miljarder dollar för länder under 2015 enligt en ny studie från Brookings Institute.

Det har lett till störst förluster för Indien, Saudiarabien och Marocko visar studien.

Även om många regeringar valt att begränsa tillgången till nätet var det många andra regeringar som investerade miljarder under förra året för att öka tillgången till internet.

– På det hela taget vill de flesta regeringar öka tillgången till internet. Många ser det som en möjlighet att delta i den globala ekonomin och vara konkurrenskraftig, säger Deji Olukotun.

Han konstaterar att det finns många sätt att begränsa tillgången till internet, vid sidan av att regimer stänger ned internet helt.

– Det är viktigt att det internet som människor får tillgång till när de kopplar upp sig är hela nätet och inte bara en muromgärdad trädgård.

Deji Olukotun säger att det händer allt oftare att länder stänger ned internet och att regeringar använder sig av avancerade metoder för att störa åtkomsten för vissa grupper, samt förhindrar att användare kan komma runt en blockerad tillgång.

Han menar att ett sätt att förhindra detta är att internetleverantörer inte går med på att uppfylla regeringars krav.

– Telekommunikationsföretag kan vägra att gå med på kraven, eller åtminstone dokumentera dessa för att visa vad som har skett.

Han påpekar också att FN-organet Internationella teleunionen, ITU, skulle kunna göra mer genom att uttala sig i samband med specifika händelser.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga