Inrikes #1/2017

Nya bestämmelser om diskriminering på jobbet

Agneta Broberg (bilden) är som diskrimineringsombudsman ytterst ansvarig för att se till att det nya regelverket följs. Foto: Maja Suslin/TT

Funktionsnedsättning, könsidentitet, sexuell läggning och ålder. Det är alla aspekter som svenska arbetsköpare måste ta hänsyn till i sitt arbete med att motverka diskriminering, enligt de nya regler som trätt i kraft från och med den 1 januari.

Diskrimineringslagen utvidgas nu med nya bestämmelser. Från och med årsskiftet måste arbetsköpare och skolor förebygga och motverka fler former av diskriminering än vad kraven hittills omfattat.

Tidigare har bestämmelserna bara gällt diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Med de nya regler som trädde i kraft den 1 januari ingår även funktionsnedsättning, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning och ålder.

Arbetsköparna och utbildningsanordnarna ska själva ta fram vilka konkreta åtgärder som ska genomföras.

– Det är aktörerna som har kunskap om den egna verksamheten och därmed kan genomföra de förändringar som krävs, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Nytt från årsskiftet är även att alla arbetsköpare måste göra årliga lönekartläggningar för att motverka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga