Utrikes #1/2017

Misstänkta brott mot vapenavtal i Jemen

Bombfragment som hittats i ruinerna av en förstörd begravningslokal som träffats av bomber fällda av saudiledda militärstyrkor den 8 oktober i Jemen. Foto: Hani Mohammed/TT

Två år har gått sedan ett avtal om den internationella handeln med vapen trädde i kraft. Men flera länder som stod bakom regleringen anklagas nu för att själva bryta mot avtalet – i synnerhet när det gäller konflikten i Jemen.

Det två år gamla internationella vapenavtalet efterlevs inte av de undertecknande länderna, särskilt inte när det gäller kriget i Jemen. Det uppger Control Arms, en organisation som bevakar hur avtalet efterlevs

– I fråga om tillämpning är situationen i Jemen den stora besvikelsen, säger Anna Macdonald som är ordförande för Control Arms.

Anna Macdonald säger att det är särskilt besvärande hur flera av de länder som gick i bräschen för vapenavtalet sedan har agerat.

– Det är en stor besvikelse att dessa länder, som fortfarande hävdar att avtalet är ett viktigt framsteg för internationell nedrustning och säkerhet, samtidigt är beredda att bryta mot det genom sina vapenförsäljningar till Saudiarabien, säger hon.

Den saudiledda koalition som bekämpar rebellerna i Jemen anklagas för att ha dödat tusentals civila i landet. Saudiarabien anses ha brutit mot humanitära lagar genom bombningar av civila mål, däribland sjukhus.

Jemen är det fattigaste landet i Mellanöstern. Enligt FN har konflikten som rasar i landet tvingat tre miljoner människor på flykt sedan i mars 2015.

Fler av de länder som har undertecknat vapenavtalet, däribland Storbritannien, USA och Frankrike, har trots konflikten i Jemen fortsatt med sina vapenleveranser till Saudiarabien. Ett agerande som enligt kritiker innebär ett brott mot vapenavtalet.

I nästan ett års tid har det funnits bevis för användningen av klustervapen, men Storbritannien har ignorerat och ifrågasatt uppgifterna.
Anna Macdonald, ordförande för Control Arms

Hittills har 90 av FN:s medlemsstater undertecknat avtalet. Anna Macdonald säger att det är en hög siffra eftersom överenskommelsen fortfarande är ganska ny. Målsättningen är dock att få med alla världens stater.

Vapenavtalet trädde i kraft i slutet av december 2014. Både Storbritannien och Frankrike har ratificerat avtalet, medan USA hittills bara har undertecknat det, utan ratificering.

Avtalet slår fast att vapen inte ska säljas till länder som använder dessa för att bryta mot internationella humanitära lagar, begå folkmord eller genomföra brott mot mänskligheten.

Storbritanniens vapenleveranser till Saudiarabien har varit föremål för heta debatter i det brittiska parlamentet. Saudiska myndigheter bekräftade nyligen att man i Jemen använt sig av klustervapen tillverkade i Storbritannien.

– I nästan ett års tid har det funnits bevis för användningen av klustervapen, men Storbritannien har ignorerat och ifrågasatt uppgifterna, och i stället förlitat sig på den saudiledda koalitionens förnekanden, säger Anna Macdonald.

Vapnen i fråga ska enligt henne ha sålts till Saudiarabien 1989. Sedan dess har Storbritannien undertecknat ett förbud mot klusterbomber, en vapentyp som dödar urskillningslöst.

På senare tid har det kommit rapporter som tyder på att USA är på väg att åtminstone begränsa vissa vapenleveranser till Saudiarabien.

– USA uppger att de kommer att sätta stopp för försäljningen av precisionsbomber till Saudiarabien. Detta på grund av det höga antalet civila dödsfall i Jemen, säger Anna Macdonald.

Hon påpekar samtidigt att det är svårt att bedöma den kommande utvecklingen, efter att Donald Trump tillträtt som president.

Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri är världens tre största vapenexportörer USA, Ryssland och Kina. De länder som importerar mest vapen är Indien, Saudiarabien och Kina.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp