Inrikes

Skogsarbetarstrejk om inget nytt avtal tecknas

Om inget avtal tecknas träder GS-fackets varslade strejk i kraft den 11 januari och facket har också varslat om nyanställningsblockad. Varslet gäller samtliga myndigheter med anställda som arbetar med praktiskt skogsarbete. Foto: Robert Granström/TT

GS-facket varslar om strejk för omkring 30 skogsarbetare. Anledningen är att facket vill tvinga arbetsköparna i Skogsstyrelsen att teckna ett nytt kollektivavtal sedan förhandlingarna mellan parterna strandade i slutet av oktober.

Det nuvarande kollektivavtalet mellan GS-facket och den statliga Skogsstyrelsen löper ut vid årsskiftet. Förhandlingar om ett nytt avtal har pågått hela hösten, men bröt samman i slutet av oktober då ingen överenskommelse nåtts.

Därför varslar nu facket om stridsåtgärder i hopp om att få till ett nytt avtal.

– Under förhandlingarna blev det tydligt att vår motpart inte var intresserad av att teckna något nytt avtal. Därför varslar vi i förhoppning om att få till en sittning med Medlingsinstitutet. Syftet är att förhandla fram ett avtal och att arbetsgivarna inte ska få bestämma villkoren, säger Madelene Engman, avtalssekreterare i GS-facket, till Arbetaren.

I den situation som nu uppstått har förbundet en skyldighet att skydda våra medlemmars intresse och värna föreningsrätten.
Madelene Engman, avtalssekreterare i GS-facket

Om inget avtal tecknas träder strejken i kraft den 11 januari och facket har också varslat om nyanställningsblockad. Varslet gäller samtliga myndigheter med anställda som arbetar med praktiskt skogsarbete.

Madelene Engman. Foto: Lazze Öst

Facket menar att Skogsstyrelsen under höstens förhandlingar velat tvinga bort GS som motpart genom att bland annat föreslå slopandet av kollektiva försäkringsskydd. Något GS inte accepterar.

– I den situation som nu uppstått har förbundet en skyldighet att skydda våra medlemmars intresse och värna föreningsrätten. Det finns de som anser att trygga anställningsvillkor inte behöver tecknas ned i avtal och att det är upp till arbetsgivarens goda vilja att erbjuda de villkoren. Den uppfattningen står i kontrast till den svenska modellen och det kan vi inte acceptera, säger Madelene Engman.

Tror du på en lösning innan den eventuella strejken bryter ut?

– Syftet med varslet är som sagt att få till en chans att förhandla och därigenom få fram ett avtal.

I samband med varslet kontaktades också Medlingsinstitutet, som nu har i uppgift att förmå parterna att komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984