Utrikes

Illegala bosättningar trots FN-resolution

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har låtit meddela att han inte kommer att låta sig påverkas av FN-resolutionen. Foto: Dan Balilty/TT

Ockupationsmakten Israel planerar 5 600 nya bosättningar på palestinsk mark. Planen står i strid med en FN-resolution som röstades igenom förra fredagen. Men landets premiärminister ignorerar den och välkomnar framtida samarbete med USA:s blivande president Donald Trump.

Israel planerar tusentals nya bosättningar på palestinsk mark i de ockuperade delarna av östra Jerusalem. Detta trots att FN så sent som förra fredagen röstade för en resolution om att landet måste upphöra med byggandet av bosättningar på ockuperat område.

– Vi är fortfarande oberörda av FN:s omröstning eller av någon annan som försöker diktera vad vi ska göra i Jerusalem, sade stadens andra vice borgmästare Meir Turgeman till tidningen Israel Hayom.

Det ökar naturligtvis trycket ju fler resolutioner som antas och desto större är då chansen för någon form av sanktioner från EU och resten av världen.
Anna Wester, på Palestinagrupperna

Resolutionsbeslutet av FN räknas som unikt då USA, som vanligtvis brukar lägga in sitt veto i frågan, valde att lägga ned sin röst. Något som fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ilskna till rejält.

Bland annat kallade Israel hem sina ambassadörer från flera länder som ställde sig bakom beslutet.

– Det är naturligtvis glädjande med resolutionen även om det egentligen inte är något nytt. Den bekräftar bara det som internationell rätt redan fastslagit, nämligen att bosättningarna är illegala, säger Anna Wester på Palestinagrupperna till Arbetaren.

Anna Wester hoppas nu att resolutionen kan komma att leda till annat än fördömanden av den israeliska bosättarpolitiken från omvärlden.

– Det ökar naturligtvis trycket ju fler resolutioner som antas och desto större är då chansen för någon form av sanktioner från EU och resten av världen. Dessutom är det ett viktigt redskap för palestinierna att använda sig av, säger hon.

Totalt ska det röra sig om 5 600 nya bosättningar i områdena Gilo, Ramat Shlomo och Givat Hamatos, som alla ligger på palestinskt område bakom den internationellt erkända gröna linjen som delar staden.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters kommer den planerade omröstningen, där beslutet väntas fattas, att skjutas upp på order av Benjamin Netanyahu. Detta trots att premiärministern sagt att han inte kommer att låta sig påverkas av FN-resolutionen.

I ett tv-sänt tal sade Netanyahu bland annat att han är djupt besviken på den amerikanska utrikesministern John Kerry, men att han däremot ser fram emot ett kommande samarbete med den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump.

John Kerry höll under onsdagen ett av sina sista anföranden innan Trump-administrationen tar över i januari. I det talade han bland annat om att en tvåstatslösning är det enda som kan leda till fred mellan Israel och Palestina, något som väckte stor ilska hos Netanyahu och det styrande högerpartiet Likud.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga