IF Metall-chef: ”Det kan tyckas motsägelsefullt”

Fackförbundet IF Metall har investerat miljoner i den privata vårdaktören Capio, trots att förbundet ska verka för stopp för välfärdsvinster. Några planer för förändring finns inte. IF Metall vill inte ha branschförbud i investeringspolicyn, enligt förbundets ekonomichef Ulf Andersson, då kan de nämligen tvingas sluta investera i vapenindustrin.

Inrikes
"Många organisationer har ju förbud mot att investera i vapenindustrin. Det är väl en sådan sak som göra att vi inte vill ha ett branschförbud", säger IF Metalls ekonomichef Ulf Andersson.
Foto: Julie Jacobson/TT

Att IF metalls kongress tagit beslut om att verka för ett vinststopp i välfärden har inte lett till en diskussion om förbundets miljoninvestering i vårdjätten Capio. Det säger förbundets ekonomichef Ulf Andersson till Arbetaren. Inte heller finns det i nuläget några planer på att avveckla den.

– I våra placeringsregler har vi över huvud taget inget branschförbud. Vi har regler för att investeringarna ska göras i företag som följer ILO:s kärnkonventioner, säger han.

Foto: Linda Håkansson
Ulf Andersson.
Foto: Linda Håkansson

LO ska verka för en ”non-profitprincip” och IF Metall ska verka för stopp för vinstuttag. Sänder då inte denna investering en konstig signal?

– Jag lägger inte så mycket synpunkt på det. Vi har inte haft diskussionen eller haft sådana branschförbud.

Kan du se att det kan uppfattas som konstigt?

– Jo, det är klart att det kan tyckas motsägelsefullt.

Kommunal avslöjades med sina investeringar i Attendo och har nu valt att sälja av innehavet och ändra sin policy. Det väckte inte ens tanken på att ni skulle förhålla er på något särskilt sätt till denna bransch?

– Det är klart att vi funderat också och våra placeringsregler förändras år efter år. Vi har haft en generell princip och inte branschförbud. Det är klart att vi kommer att diskutera det här nu, säger Ulf Andersson.

Många organisationer har ju förbud mot att investera i vapenindustrin. Det är väl en sådan sak som göra att vi inte vill ha ett branschförbud.
Ulf Andersson, IF Metalls ekonomichef

Hur kommer det sig att ni valt att inte ha branschförbud?

– Många organisationer har ju förbud mot att investera i vapenindustrin. Det är väl en sådan sak som göra att vi inte vill ha ett branschförbud.

För då skulle ni tvingas avstå från att investera i vapenindustrin?

– Ja, och där har vi ju medlemmar.