Israelisk militär har bordat Ship to Gaza

Israel har i dag återigen bordat ett av Ship to Gazas fartyg på internationellt vatten. Med bara tio mil kvar till kusten i Gaza bröts kontakten med aktivisterna ombord på hjälpkonvojen och den sista rapporten talade om att israeliska stridsfartyg omringat dem. Vid 18-tiden bekräftade Israels försvarsmakt att de nu bogserar fartyget mot hamnen i Ashdod.

Inrikes
Vid 18-tiden bekräftade den israeliska försvarsmakten att de bordat Ship to Gaza-båten. På bilden syns två israeliska stridsskepp i hamnen i Ashdod.
Foto: Ariel Schalit/TT

Som Arbetaren tidigare rapporterat seglade båten Zaytouna-Oliven från Barcelona mot Gaza för snart tre veckor sedan. Ombord fanns flera kvinnliga fredsaktivister med målet att upphäva den israeliska blockaden av Gaza.

Sent under onsdagseftermiddagen tappade dock representanter för Ship to Gaza i Sverige kontakten med besättningen och båten bogserades, enligt den israeliska försvarsmakten, till en hamn i kuststaden Ashdod.

– Det var tyvärr väntat, men man hoppas ju alltid att det ska fungera. Nu måste vi sätta press på Israel för att våra aktivister ska behandlas säkert, och kräva att blockaden ska brytas, säger Ellen Huttu Hansson, en av talespersonerna på Ship to Gaza, till Arbetaren.

Vi uppmanar alla att kontakta myndigheterna i sina egna länder för att uppmärksamma vad som händer.
Ellen Huttu Hansson, talesperson för Ship to Gaza

Enligt de första uppgifterna omringades Ship to Gaza-båten av den israeliska militären ute på internationellt vatten, bara tio mil från Gazas kust. Närmare än vad någon annan hjälpkonvoj nått.

– Vi uppmanar alla att kontakta myndigheterna i sina egna länder för att uppmärksamma vad som händer, säger Ellen Huttu Hansson.

Representanter för Ship to Gaza har under onsdagskvällen försökt att få kontakt med israeliska myndigheter utan att lyckas. Enligt israeliska medier ska ingen person ha skadats under tillslaget mot båten.

Flera försök har tidigare gjorts att bryta blockaden och nå fram till Gaza med förnödenheter. Den mest uppmärksammade bordningen gjordes 2010 då israelisk militär sköt ihjäl nio turkiska besättningsmedlemmar på ett av Ship to Gazas fartyg, något som skapade stor internationell uppmärksamhet. Även den gången skedde tillslaget ute på internationellt vatten.

FN har flera gånger fördömt den israeliska militärens agerande i samband med bordningen av båtarna.

Arbetaren har sökt flera av aktivisterna ombord utan att lyckas.