Strejkande personal trotsar saudiskt förbud

Sjukhuspersonal på Saudiarabiens största privatägda sjukhus strejkar sedan en månad efter att löner inte betalats ut sedan i februari. Nu ökar strejken i omfattning och i veckan anslöt ytterligare ett sjukhus med samma ägare, vars personal inte avlönats sedan i maj.

Utrikes
I förra veckan tog den saudiska arbetskonflikten ordentlig fart, när 200 personer på Saadsjukhuset i staden al-Khobar (bilden) gick ut i öppen strejk.
Skärmdump: Arbetaren

I Saudiarabien råder det förbud mot facklig organisering. Men för sjukhuspersonalen vid en av landets större privatägda vårdkoncerner har ägarnas behandling av de anställda blivit för mycket.

Sedan en månad strejkar både utländsk och saudisk sjukhuspersonal vid ett av sjukhusen, sedan löner inte betalats ut sedan i februari. Från ledningen har, enligt personalen, ännu inte ett ord sagts om vare sig varför lönerna uteblivit eller när de kommer att betalas ut.

Allt vi har fått höra är rykten, men vi vill veta exakt vad som händer.
Anonym sjukhusanställd till nyhetsbyrån AP

– Vår mest grundläggande rättighet är att det ska finnas en transparens så att vi vet vad som händer och kan förstå vad vi har att vänta. Allt vi har fått höra är rykten, men vi vill veta exakt vad som händer, sade en anonym anställd till nyhetsbyrån AP i förra veckan.

I förra veckan tog konflikten ordentlig fart, när 200 personer på Saadsjukhuset i staden al-Khobar gick ut i öppen strejk. Bland personalen cirkulerar rykten om att ägaren, miljardären Maan al-Sanea, tömmer bolagen i väntan på en försäljning. Men vreden har ytterligare spätts på av att ägaren nu planerar att hålla ännu en av sina stordådiga fester för inhemsk och inbjuden överklass.

– Ägaren håller fester medan personalen på hans bolag inte kan ge sina barn mat eller låta dem gå till skolan. Det är vidrigt, sade en anonym amerikansk läkare på sjukhuset till tidningen Middle East Eye.

Och strejken sprider sig. På måndagen gick personal på ytterligare ett sjukhus i strejk. Där uppger personalen att de inte fått betalt sedan i maj.

Strejkerna på sjukhusen sammanfaller med en ökad protest- och strejkaktivitet från landets många utländska gästarbetare. Problemet med uteblivna löner har blivit vanligt sedan landet inträdde i ekonomisk kris på grund av prisraset på olja.

När regeringen förra året meddelade att landet nu har ett budgetunderskott på motsvarande 837 miljarder svenska kronor fick det många av landets byggprojekt att omedelbart avbrytas och därmed också löneutbetalningarna. Det har lämnat många av landets gästarbetare i en prekär situation eftersom de i samband med anställningen tvingats lämna in sina pass.

Jag känner att vi kommer att vara fler i Riyadh och att det kommer att göra oss med sammansvetsade och effektiva
Kamran Bhatti, gästarbetare från Pakistan i Saudiarabien

Den desperata situationen har fått de många gästarbetarna i den saudiska byggindustrin att sammanstråla för protester i huvudstaden Riyadh i öppet trots mot landets hårda strejk- och protestlagar.

– Det finns ingen annan lösning och jag vet verkligen inte vad som kommer att hända där. Men jag känner att vi kommer att vara fler i Riyadh och att det kommer att göra oss med sammansvetsade och effektiva, säger Kamran Bhatti, gästarbetare inom byggsektorn från Pakistan, till Middle East Eye.