Ser symptom på brister i patientsäkerheten

Vårdupproret kämpar för både personal och patienters hälsa. Vårdinspektionen, IVO, har konstaterat att underbemanningen inom vården har försämrat patientsäkerheten. Vårdförbundets vice ordförande Johan Larsson efterfrågar blocköverskridande lösningar.

Inrikes
I sin årliga rapport för 2015 skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att underbemanning inom specialistsjukvården lett till både fel diagnoser och fel behandling.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Rapporterna om sjukskriven och utarbetad vårdpersonal har skapat rubriker varje sommar under de senaste 10 åren. Men i år säger sig Johan Larsson, vice ordförande för Vårdförbundet, ha sett ett nytt inslag. Allt fler rubriker har handlat om patienter och anhöriga som drabbats av följderna, ett symptom på att patientsäkerheten blivit lidande.

– Ska man titta på vad som varit speciellt i sommar är det ett ökat antal patientberättelser. När det kommer starka berättelser från både personal och anhöriga är det ett symptom.

Johan Larsson, vice förbundsordförande för Vårdförbundet.
Foto: Ulf Huett

Vårdpersonalen har i flera år varnat för att underbemanningen är ett hot mot patientsäkerheten, men i våras bekräftades det vara mer än ett hot. I sin årliga rapport för 2015 skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att underbemanning inom specialistsjukvården lett till både fel diagnoser och fel behandling.

I några fall har det lett till att patienten inte fått någon behandling alls. Inom akutsjukvården noterar IVO att flera patienter felaktigt lämnats hemma för att själva ta hand om sjukdom eller skador.

I likhet med Vårdupprorets Agneta Lenander beskriver Johan Larsson att den svenska vården nu står inför ett vägval. Vården har blivit ett samhällsproblem, menar han.

– Vi behöver långsiktiga blocköverskridande lösningar. Att lösa samhällsproblem är det vi har politiker till. Annars gör de ingen nytta. Kavla upp ärmarna. Lös Frågorna. Det är hög tid för handlingskraft, ingen tid för politiskt käbbel, säger han.