Ådalen ansluter till Vårdupproret

Flera lokala protestgrupper för vården ansluter sig till Vårdupprorets landsomfattande demonstration. En av dem är föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus i Västernorrland. Landstingets beslut att lägga ned akutortopedin kommer knappast minska vreden.

Inrikes
I april samlades närmare 25 000 personer i centrala Härnösand (bilden) för att demonstrera mot nedskärningarna i vården i Ådalen. Nu ansluter sig flera lokala protestgrupper till Vårdupprorets landsomfattande demonstation.
Foto: Mats Andersson/TT

Under året har demonstrationer i Ådalen samlat tiotusentals personer. Västernorrlands läns landstings planer på att lägga ned flera avdelningar på Sollefteå sjukhus har lett till stor vrede bland Ådalsborna. I somras klubbades nedläggningen av akutortopedin och i höst ska beslut tas om BB och akutkirurgin.

– Minuten efter att klubbslaget fallit tryckte jag på knappen och skickade ett pressmeddelande om att vi överklagar till länsrätten, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande för föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.

Nils-Gunnar Molin, ordförande för föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.
Foto: Privat

Han ser nedläggningarna som en del av en längre plan att helt lägga ned sjukhuset. Oavsett om det bara blir de nu aviserade avdelningarna som försvinner som en följd av landstingets sparprogram innebär det en avsevärd försämring av tillgängligheten till sjukvård, menar han.

– Ekonomin är inte problemet, problemet är att man inte lyssnar in alla vettiga och bra förslag från personal och fackförbund. Vi måste, oavsett var vi bor i landet, ha tillgång till akutsjukvård inom den kritiska timmen, säger Nils-Gunnar Molin, som förutom att ha varit landstingets revisor i fem år även är socialdemokratisk kommunpolitiker.

Föreningen har anslutit sig till Vårdupprorets landsomfattande demonstration för vården på söndag. Och det saknas inte nya anledningar att protestera. Under hela sommaren har akutkirurgin fått hålla stängt på grund av personalbrist.

En dag före den planerade återöppningen, förra veckan, meddelades att avdelningen skulle förbli stängd till den 20 november. I mitten av augusti publicerade Östersunds-Posten att sommarstängningen resulterat i att en extra ambulans fått hyras in till en sammanlagd kostnad av två miljoner.

Inför söndagen har Sollefteå Framtidens Akutsjukhus engagerat ett tiotal tidigare olympiska medaljörer för att föra en budkavle från Sollefteå, via Kramfors till Härnösand. Där var planen att överlämna budkavlen till landstingsrådet och landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Erik Lövgren. Men han kommer inte att vara där.

Erik Lövgren, ordförande för landstingsstyrelsen, Västernorrlands läns landsting.
Foto: Socialdemokraterna Västernorrland

– De vill alltid att jag ska vara med överallt. Men vi har diskuterat det i ordförandegruppen och kommit fram till att det enda rimliga är att vice och andra vice ordförande av landstingsfullmäktige tar emot det. Det tyckte vi var en bra lösning, säger Erik Lövgren.

Landstingsrådet säger att han däremot delar Vårdupprorets syn om att det finns “stora omställnings- och tillgänglighetsproblem” inom vården. Han säger att om inte dessa problem löses är ”Välfärdsverige ute på hal is”.

Är inte era egna beslut om nedläggning en del av de tillgänglighetsproblemen?

– Att man får vänta i fyra månader på att byta en höft?

Nu är ju beslut planerade till i höst som innefattar både akutkirurgin och BB.

Här skiljer det sig i synen av vad som är nedmontering och befästande av vad som är god och utvecklad sjukvård. Det är ett problem att man inte når fram med ett resonemang till de som hela tiden säger att saker ska läggas ned, säger Erik Lövgren.

Det finns en rädsla för att den egentliga planen är att lägga ned sjukhuset helt.

– Det finns inga sådana planer.