Polis anmäler utdelning av antiöverdosmedel

Svenska brukarföreningen delade ut hundratals doser av det överdoshävande preparatet naloxon under en aktion härom veckan. Nu har polisen anmält örebroaren Hasse Arvidssons utdelning av nalaxonet i Örebro.
– Jag ser hur folk dör omkring mig, hjälplösa, och ingen gör något. Jag vet att Naloxon räddar liv, skriver Hasse Arvidsson till SR P4 Örebro.

Inrikes
Polisen har anmält aktivisten Hasse Arvidssons utdelning av det överdoshävande preparatet naloxon i Örebro
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT (t v) och Svenska brukarföreningen (t h). Montage: Arbetaren

I förra veckan rapporterade vi i Arbetaren om hur Svenska brukarföreningen på flera orter i landet anordnat utdelning av naloxon, som används inom svensk akutsjukvård som antidot mot opoider, till exempel heroin. Enligt Svenska brukarföreningen kan fler liv räddas om läkemedlet blir tillgängligt för anhöriga och andra som bevittnar överdoser.

– Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt, sade föreningens ordförande Berne Stålenkrantz till Arbetaren.

Vi har upprättat en polisanmälan för att kunna utreda ifall det som personen håller på med är brottsligt.
Kristoffer Zickbauer, förundersökningsledare, till Sveriges Radio P4 Örebro

Nu har polisen anmält aktivisten Hasse Arvidssons utdelning av naloxon i Örebro.

– Vi har upprättat en polisanmälan för att kunna utreda ifall det som personen håller på med är brottsligt, säger förundersökningsledare Kristoffer Zickbauer till Sveriges Radio P4 Örebro.

– I värsta fall så kan det här resultera i att någon blir misstänkt för brott och då riskerar man allt ifrån böter till fängelse upp till ett år, säger Kristoffer Zickbauer till SR, men understryker att läkemedelslagstiftningen inte är solklar på området.

Enligt Svenska brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz har naloxon inget användningsområde förutom att häva överdoser och är heller inte beroendeframkallande. Därför anser han, uppgav han för Arbetaren, att det borde vara mer lättillgängligt för grupper som eventuellt kan bevittna överdoser, som brukare själva, anhöriga, polis, brandkår och till och med taxichaufförer.

– Det finns hjärtdefibrillatorer utplacerade på många ställen, och adrenalinsprutor mot allergianfall i skolor. När det handlar om andra kollektiv, så brukar man säga att allt är värt, bara man kan rädda ett liv, sade Berne Stålenkrantz till Arbetaren.

Så här får man inte göra, det är inte lagligt för att sälja sina läkemedel vidare till andra patienter.
Thomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio P4 Örebro

Läkemedelsverkets uppfattning är att utdelningen är olaglig.

– Så här får man inte göra, det är inte lagligt för att sälja sina läkemedel vidare till andra patienter, säger Thomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio P4 Örebro.

På följdfrågan om det inte gör någon skillnad att medicinen i det här fallet skänkts bort svarar han:

– Vi ser ingen större skillnad på det, man får inte föra sådana här receptbelagda läkemedel vidare. Naloxon är ett läkemedel som behöver en viss kunskap för att kunna behandla med.

– Jag ser hur folk dör omkring mig, hjälplösa, och ingen gör något. Jag vet att Naloxon räddar liv, uppger Hasse Arvidsson i en skriftlig kommentar till SR P4 Örebro efter att polisen inlett sin utredning av utdelningen.