Debatt

“EU outsourcar flyktingar som varor”

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu (t v) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel – här vid EU-roppmötet i Bryssel den 18 mars – anses vara flyktingsuppgörelsens arkitekter. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

"Under många år distanserade sig EU från begreppet Fästning Europa. Nu har skyddet av de egna gränserna i strid med de egna värdena upphöjts till en moralisk princip, medan flyktingarna betraktas som en invaderande armé som skall skrämmas med EU:s och NATO:s krigsskepp, taggtrådsstängsel och soldater", skriver Jan-Erik Gustafsson på debattplats.

Knappast har EU:s så kallade värden blivit så avklädda som efter EU-ledarnas preliminära uppgörelse den 7 mars för att hantera flyktingkrisen med Turkiet.

Debattören, Jan-Erik Gustafsson, är aktiv i Folkrörelsen Nej till EU.

I grundlagen Lissabonfördraget står: ”Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter” (Artikel 2).

Dessa värden skall vara gemensamma för alla medlemsstater.

Vad EU ägnar sig åt är att likt varor outsourca flyktingar i skräck och förbittring till en stat som använder sig av extrem brutalitet mot flyktingar och som inte alls bryr sig om internationella normer för skydd av flyktingar.

Under många år distanserade sig EU från begreppet Fästning Europa. Nu har skyddet av de egna gränserna i strid med de egna värdena upphöjts till en moralisk princip, medan flyktingarna betraktas som en invaderande armé som skall skrämmas med EU:s och NATO:s krigsskepp, taggtrådsstängsel och soldater.

Hittills i år har fler än 350 personer drunknat vid överfärden av Egeiska havet, enligt Greklands utrikesminister.

Bara under årets tre första månader beräknas 150 000 flyktingar bli strandsatta i Grekland. Hittills i år har fler än 350 personer drunknat vid överfärden av Egeiska havet, enligt Greklands utrikesminister.

Redan dagen efter den preliminära uppgörelsen, som tillskrivs Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, förklarade Slovenien att landet bara kommer att släppa in människor med giltiga resedokument. Kroatien, Serbien och Makedonien följde snart efter, vilket stängde Balkanrutten mot det rikare EU.

Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leithner säger till Die Welt: ”Stängningen av Balkanrutten sker enligt plan, och klockan kommer inte att öppna den igen”. Europeiska rådet ordförande Donald Tusk tillägger att stängningen av Balkanrutten accepterats av EU samtliga 28 statschefer.

EU säger sig respektera mänskliga rättigheter, men tar nu råd från och ansluter sig till den reaktionära politik som Australiens förre konservative premiärminister Tony Abbot tillämpade: ”Det enda sättet att hindra människor att komma hit är att bestämt och utan tvekan förneka dem inresa”.

Den preliminära smutsiga uppgörelse som Europeiska rådet nu gjort med Turkiet innebär att Turkiet accepterar att flyktingar som lyckats ta sig över Egeiska havet skickas tillbaka till Turkiet.

Men motprestationen är att EU enligt principen ”en till en” mottar till EU en registrerad syrisk flykting i ett turkiskt flyktingläger. Detta berör flyktingar som EU skall handplocka i syriska flyktingläger.

Samtidigt förklarade Davutoğlu att ”Vi kommer att avvisa icke-syriska flyktingar som kommer tillbaka över Egeiska havet till deras hemländer”.

Inte nog med detta, Europeiska rådet är berett att öka det finansiella stödet till Turkiet från 3 miljarder till 6 miljarder euro, vilket skall var utbetalat senast 2018.

Mot alla deklarerade värden använder sig EU i praktiken av Turkiet som gränsvakt mot oönskade flyktingar som vill ta sig till Europa för undvika krig, som västvärlden inklusive EU är en aktiv part i.

Dessutom är EU villigt att ta bort visumkravet för turkiska medborgare. Så mot alla deklarerade värden använder sig EU i praktiken av Turkiet som gränsvakt mot oönskade flyktingar som vill ta sig till Europa för undvika krig, som västvärlden inklusive EU är en aktiv part i.

Detta sker med ett land som förtrycker kurdiska minoriteter, inskränker vad som kan skrivas i media och arresterar oppositionella, och som tillsammans med Saudarabien är det viktigaste ekonomiska stödet till Daesh/IS i Syrien och Irak.

Turkiet har ej heller fullt ut erkänt den internationella flyktingkonventionen, varför Turkiet lagligt sett inte kan betraktas som ett ”säkert tredje land”.

Uppgörelsen bryter också mot EU:s egna asylregler. Detta är vad olika grupper som Human Right Watch, Statewatch och ProAsyl anser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga