Låt kvinnodagen 8 mars göra våra systrar stolta!

Liberalernas feminism handlar om att kvinnan skall snärjas i lönearbetets nät lika hårt som männen. Men den internationella kvinnodagen, 8 mars, grundades av socialister. Feminism och socialism går tillsammans som potatis och dill, skriver Amra Bajrić.

Debatt
"Kvinnan vann sin roll i den politiska offentligheten via rösträtt och medborgerliga rättigheter, och den höger som dundrade om världens undergång såg mest larvig ut", skriver Amra Bajrić. Utsnitt ur en tysk 8 mars-affisch från 1914.
Bild: Karl Maria Stadler/Wikimedia Commons

Kvinnor stod i frontlinjen under stormningen av Bastiljen, ändå var det des droits de l’homme – mannens rättigheter som antogs av nationalförsamlingen 1789.

Kvinnor har ofta lett och deltagit i politiska revolter, men som mest får vi en klapp på huvudet, eller en mytologisk abstraktion, som när Delacroix målar Rättvisan som Den Mytologiska Kvinnan, barbröstad, med trikoloren i handen, bland verklighetens män.

Eller så blir vi svartmålade som terrorns furier, som de galna hämnerskor vilka likt Dickens Madame Defarge kallblodigt satt och stickade bredvid giljotinen medan klingan föll. Irrationella, blodtörstiga om vår frihet blir beviljad, obehindrad av mannens patriarkala rationalitet. Då flyter blodet på gatorna, och hästar rider på människor – världsordningen upp-och-nedvänd!

Sådana argument brukar sällan fungera. Kvinnan vann sin roll i den politiska offentligheten via rösträtt och medborgerliga rättigheter, och den höger som dundrade om världens undergång såg mest larvig ut. De hade överspelat sin hand.

Feminism och socialism går tillsammans som potatis och dill. Liberalernas desperata försök att appropriera kvinnokampen gavs ett löjes skimmer när det framkom att just Liberalerna som parti hade sämst kvinnorepresentation i riskdagen, eller ja, sämst efter SD naturligtvis.

Nej, den internationella kvinnodagen, 8 mars, grundades av socialister.

Nej, den internationella kvinnodagen, 8 mars, grundades av socialister. Den moderna kapitalismens vävdes fram. Mervärdet framställdes genom vävstolar, opererade av kvinnor. Just väverskor, textilarbetare, var en nyckel till Storbritanniens framgång i industrialiseringen.

Efter att masstrejker (sådana som Liberalerna vill förbjuda) mobiliserade hundratusentals arbetare i USA, bland dem många kvinnor, formerade socialistpartiet 1908 en nationell kvinnokommitté som tog fram idén om en nationell kvinnodag.

Andra internationalen, med Clara Zetkin i spetsen, inspirerades av textilarbetarna i USA och de utvidgade förslaget 1910 till en internationell kvinnodag, för att visa på hur arbetarrörelsen och kampen för rösträtten var intimt sammanbundna.

Liberalernas feminism handlar om att kvinnan skall snärjas i lönearbetets nät lika hårt som männen.

Liberalernas feminism handlar om att kvinnan skall snärjas i lönearbetets nät lika hårt som männen. Anställ en lika kompetent kvinna för en lägre lön, utmärkt!

För den som undersökt det mer noga var ju den arbetande kvinnan en stor del av kapitalismens genombrott, förutom för borgarklassens kvinnor. Dessa utsattes även de för patriarkatet – instängda som hemmets väna ängel. Men arbetats döttrar var i dubbel bemärkelse exploaterade.

Annie Lööf ger en sinnebild av hur liberaler ser på feminism: privatiseringen av välfärden är en ”feministisk” reform, då kvinnor kan sitta i styrelser och domdera över skattepengar. Det är ett exempel på hur högern alltid bemöter emancipatoriska rörelser: genom att privilegiera en liten grupp som kan få bestämma över majoriteten.

I den amerikanska södern gjorde slavägarna varje vit man, hur fattig och låg han än var, till kung genom att han kunde vara en slavfångare, eller rättsskipare gentemot de rättslösa slavarna.

Jag tänker på att arbetaren i dag i hög utsträckning är en underbetald kvinna och just därför finns det ingen feminism utan socialism.

Denna 8 mars tänker jag på alla kvinnor som inte kommer ha råd med cellprovtagning på grund av höjd avgift. Att fler än hälften är rädda för att jogga själva om kvällarna. Jag tänker på att arbetaren i dag i hög utsträckning är en underbetald kvinna och just därför finns det ingen feminism utan socialism.

Låt oss denna 8 mars göra våra systrar som stått på barrikader och störtat tyranner stolta! Vi skålar för dem som inte ens fick ett tack, som efter sin modiga kamp skrevs bort från historien.