Utrikes

Saudiska klustervapen dödar civila i Jemen

Vid sidan av att sessioner nu kan komma att ställas in kan även annat arbete drabbas. Det handlar bland annat om gransknings- och utredningsgrupper som tillsatts av OHCHR för att utreda allvarliga människorättsövergrepp. Foto: Abdulnasser Alseddik/TT

Klusterbomber har vid flera tillfällen använts i Saudiledda attacker i Jemen. Det hävdar människorättsorganisation Human Rights Watch i en ny rapport.

Sju attacker med klusterbomber utfördes mellan april och juli i år i Hajja i nordvästra Jemen, och minst 13 personer ska ha dödats, däribland tre barn. Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, i en ny rapport. Enligt HRW ska attackerna ha utförts från Saudiarabien, det land som leder den koalition av arabländer som bedriver en militär offensiv mot de huthirebeller som tidigare i år störtade president Abu Mansur Hadi.

Klustervapen består av bomber eller raketer som exploderar innan de når sitt mål, vilket leder till att en stor mängd mindre laddningar sprids ut på stora områden. Enligt HRW ska de vapen som har använts i Jemen vara USA-tillverkade M26-raketer, som var och en innehåller 644 mindre laddningar.

– Det betyder att alla civila som befinner sig inom det utsatta området riskerar att dödas eller skadas, säger Ole Solvang vid Human Rights Watch.

Enligt människorättsorganisationen sprids de mindre laddningarna ut över mycket stora områden, men nästan var fjärde detonerar inte direkt, utan blir kvar på marken – till stor fara för civila, och i synnerhet barn. Minst tre lokala bybor ska enligt HRW ha dödats i samband med att de hanterat odetonerade bomber.

Området som utsatts för attackerna kontrolleras av huthirebeller och ligger nära gränsen till Saudarabien, och enligt HRW har raketerna med stor sannolikhet avfyrats från den saudiska sidan.

Ett av offren var 18-åriga Khaled Matir Hadi Hayash, som dödades den 14 juli i samband med att han och hans familj förde ut sina boskap på bete nära gränsen till Saudarabien. Khaled Matir Hadi Hayashs bror och tre av hans kusiner skadades i samband med attacken, och familjen förlorade samtidigt 30 får och alla sina kor.

I byn Malus dödades enligt HRW minst sju bybor, varav tre barn, i en attack som utfördes i början av juni.

I rapporten berättar en 30-årig butiksägare om hur han såg en bomb detonera i luften, varpå mängder av mindre bomber spreds ut. ”Sedan föll jag till marken av en explosion”, berättar butiksägaren som senare vaknade till liv på sjukhuset där han fick vård för bränn- och splitterskador.

De sju attacker med klusterbomber som HRW säger sig ha bevis för är inte de första som rapporterats från krigets Jemen. Organisationen har även tidigare rapporterat om hur tre andra typer av klusterbomber använts i konflikten.

Saudiarabien, Jemen och USA är tre av de länder i världen som ännu inte har undertecknat det internationella förbudet mot användningen av klusterbomber från 2008.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984