Matbristen i Gaza kan förvärras

En palestings flicka leker vid en sönderbombad byggnad i Beit Hanoun i norra Gaza. Barn och kvinnor är de som drabbas hårdast av matbristen. Foto: Khalil Hamra/TT

Förstörelsen efter Israels sen­aste krig mot Gaza förra sommaren i kombination med ockupationsmaktens blockad har förvärrat bristen på mat i Gaza. Särskilt drabbas barn och gravida och ammande kvinnor.

Matbristen i Gaza är akut och riskerar att förvärras. FN:s kontor för humanitära insatser, Ocha, uppger att matbristen är oroande, särskilt med tanke på barn, gravida och ammande.

– Vi levde på bröd och te och mina fem barn var undernärda eftersom min man och jag inte hade råd med riktig mat. Mina barn hade leverproblem och blodbrist. Men vi fick matkuponger från Oxfam som vi kunde köpa ägg och yoghurt för och nu mår barnen bättre. Men jag måste fortfarande ransonera maten, säger 37-åriga Safa Subha från Beit Lahiya i Gaza.

Före kriget arbetade Safas Subhas man Ashraf med jordbruk och odlade grödor som han sedan sålde.

– Min man brukade tjäna runt 600 kronor i veckan. Men efter att det blev för farligt att arbeta med jordbruket till följd av Israels attacker och efter att mycket av marken hade förstörts i bombningar har min man försökt att tjäna pengar på att hyra en taxi, säger hon.

Men arbetet som taxichaufför ger inte tillräckliga inkomster för att kunna försörja familjen.

– Han kan bara köra taxi ett par dagar i veckan eftersom bilen inte tillhör honom och ofta har han inte pengar att kunna köpa bränsle eftersom det är så dyrt. Israel tillåter endast införsel av en begränsad mängd bränsle till Gaza på grund av blockaden, säger Safa Subha.

Kamal Kassam från Beit Hanoun i norra Gaza och hans fru och fem barn i åldrarna 6 till 12 år får också hjälp av biståndsorganisationen Oxfam.

Under kriget tvingades de ta sin tillflykt till tillfälliga bostäder efter att deras hem förstörts i israeliska bombningar.

Kamals fru skadades i en attack och en av döttrarna är svårt traumatiserad sedan dess. En annan dotter lider av cancer och behöver regelbunden behandling.

Eftersom familjen fått hjälp med boende anses de inte vara tillräckligt behövande och har inte möjlighet att också få hjälp med mat.

– Jag arbetade tidigare i en fabrik men förlorade jobbet till följd av Israels blockad. Före kriget levererade jag varor med åsna och kärra, säger Kamal Kassam.

Men åsnan dödades och kärran förstördes under ett flyganfall och Kamal Kassam förlorade därmed sin möjlighet till försörjning.

Bombningarna under kriget skadade också infrastrukturen, som Gazas enda kraftverk och anläggning för vattenrening.

Orenat avloppsvatten pumpas ut i havet och driver sedan tillbaka in i underjordiska vattensystem och förorenar dricksvatten, vilket leder till utbrott av sjukdomar.

Israels restriktioner för importen av reservdelar till avloppssystemen, samt av gödningsmedel och plantor, har även begränsat möjligheterna till odling.

”Befolkningen i Gaza har inget annat val än att förlita sig på bistånd för sina grundläggande behov,” står det i en rapport om behoven i området från Världsbanken, EU, FN och den palestinska regeringen.
 

Enligt rapporten uppger hälften av hushållen i Gaza att de köper mat av låg kvalitet och en tredjedel av hushållen har minskat antalet dagliga måltider. Situationen riskerar dessutom att förvärras under det kommande året.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar