Ryssland: Antifascister anklagas för terrorism

Aleksander Koltjenko och Oleg Sentsov, ukrainska vänsterprofiler från Krim, sitter sedan ett halvt år tillbaka häktade i det ökända isoleringsfängelset
Lefortovo i Moskva. De står åtalade för terrorism och medlemskap i högerradikala ”Högersektorn”, vilket den ryska säkerhetstjänsten FSB nu säger sig kunna bevisa. De åtalade anser fortsatt inte att varken Krim eller de själva tillhör den ryska staten.

Utrikes
Leforotovofängelset i Moskva. Sedan i april i år sitter den ukrainska antifascisten och miljöaktivisten Aleksander Koltjenko fängslad här, anklagad för terrorverksamhet. ”Jag kan med fullständig säkerhet intyga att jag inte är varken terrorist eller anhängare av ’Högersektorn’”, skriver han själv till Arbetaren.
Foto: Sergej Ponomarev

Domaren:  Namn?

Koltjenko:  Koltjenko, Oleksander Olek­sandrovych.

Domaren:  Födelseort?

Koltjenko: På Krim, Simferopol.

Domaren: Medborgarskap?

Koltjenko: Ukraina.

Domaren: Inspektör! Vilket medborgarskap har vi i våra listor?

Inspektören: Medborgare av Ryska federationen.

Så började rättegången i Lefortovos tingsrätt, den 26 september, mot den ukrainska antifascisten och miljöaktivisten från Krim Aleksander Koltjenko, 25 år.

− Jag har fått ett dokument från FMS (Federala migrationstjänsten) på Krim som säger att Koltjenko inte är ukrainsk medborgare längre. Den ukrainska ambassaden har lämnat in en skrivelse om att han inte är rysk medborgare, säger Aleksander Koltjenkos advokat i Moskva, Svetlana Sidorkina.

Advokat Svetlana Sidorkina har precis besökt Krim, för första gången i sitt liv, när vi träffas över en kopp te i Moskvas centrum. Hennes klient befinner sig också i Moskva för första gången. Det blev ett långt besök, och det riskerar att bli längre.

− Han har suttit inne ett halvår nu. Han riskerar fängelse i 20 år om han döms på dessa punkter. Det är en lång tid av en människas liv vi talar om, säger Svetlana Sidorkina.

− Ryssland säger att han är ryss. Som den enskilda medborgare jag är frågade jag myndigheterna i Simferopol vad som skulle krävas för att förbli ukrainsk medborgare. Svaret jag fick var att om han först hämtar ut ett ryskt pass så kan han därefter frånsäga sig det ryska medborgarskapet, säger Svetlana Sidorkina.

När jag besökte Krim i juli i år stod Krimborna i kö för att få ut sina nya ryska pass. Då hade Aleksander Koltjenko redan suttit i Moskva i två månader.

− Ryssland har gjort ett avtal med ”Krim” om detta förfarande, men även enligt rysk lag måste ett sådant avtal göras med Ukraina, säger Svetlana Sidorkina.

Men det var inte bara pass det var brist på alldeles efter Rysslands annektering av Krim.

− Åklagaren hade heller inte några ryska kvalifikationer för sin funktion vid den tidpunkt då Koltjenko blev arresterad, säger Svetlana Sidorkina.

I samma rättsprocess står den rysk-ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, från Sevastopol, åtalad för ”förberedelse för terrorhandling”.

− I april deltog de i en demonstration mot den ryska annekteringen. Oleg blev därefter inkallad till förhör av FSB, vilket han förstås inte kom till. Han arresterades den 9 maj, men enligt polisens egen information var han där på ”konsultation” i två dagar, helt frivilligt, till den 11 maj, då arresteringen blev officiell, utan några förhandlingar med tingsrätten. Därefter har vi inte haft någon direktkontakt, säger Natalja Kaplan.

Hon är Oleg Sentsovs syster, och bor faktiskt här i Moskva sedan tio år tillbaka.

− Ja, nu bor vi i samma stad, efter allt detta. Vi kommunicerar endast genom advokat, inte direkt.

Till yrket är hon journalist, med fokus på kriminalitet och socialpolitik.

− Men jag har inte haft så mycket tid till journalistiken på senare tid, säger Natalja Kaplan.

 Även Oleg Sentsovs filmproduktion har haft en social profil. Biofilmen Gamer (2011) handlar om en ukrainsk kille som överger sina studier – för att ägna all sin vakna tid åt dataspel – och en förtvivlad ensamstående mamma. I princip alla skådespelare runt Oleg Sentsov har redan lämnat Krim.

Oleg Sentsov är av rysk nationalitet, men han ser sig fortsatt som ukrainsk medborgare. Det är hans ”medborgerliga position”, som det brukar kallas bland mindre nationalistiska akademiker här i Ukraina.

− Jag är ingen livegen som följer med jorden, sade Oleg Sentsov i Lefortovos tingsrätt.

Enligt pressmeddelandet från FSB, daterat den 30 maj, är Oleg Sentsov och Aleksander Koltjenko åtalade ”enligt artikel 205, terrorhandling, artikel 205.4, organisering av terroristnätverk och deltagande i detsamma, artikel 222, olovligt vapeninnehav”.

”Terroristnätverket” ska under april månad ha förberett flera attentat, som sprängning av Leninstatyn i Simferopol och anlagd brand på ett av föreningen Krims ryska samfunds kontor.

Enligt samma pressmeddelande ”erkänner” de åtalade, ”som representanter för Högersektorn”, sitt deltagande i terrorhandlingar på Krim ”med syftet att destabilisera den sociopolitiska situationen på halvön och påverka beslut fattade av Ryska federationens organ.”

− Jag är osäker på i vilken grad jag har rätt att uttala mig om själva rättsprocessen, men jag kan med fullständig säkerhet intyga att jag inte är varken terrorist eller anhängare av ”Högersektorn”, skriver Aleksander Koltjenko i sitt brevsvar till Arbetaren, distribuerat via advokaten Svetlana Sidorkina.

Han har större lust att kommentera den generella samhällsutvecklingen på Krim:

− I och med Rysslands annektering av Krim har hela samhället där förlorat det kritiska tänkandet, och det gör mig besviken. Det fungerar precis som när en enskild tappar sin oberoende syn på vad som pågår. Allt övergår i okritiskt samtycke med makten. Det är därför så många aktivister har flytt till det ukrainska fastlandet, skriver Aleksander Koltjenko.

Aleksander Koltjenko, som i princip saknar tillgång på det senaste halvårets nyheter, hade ett visst intresse för svensk arbetarrörelse och den autonoma vänstern i Sverige innan han greps:

− SAC Syndikalisterna har ju haft ett förhållandevis brett erkännande, även utanför Sverige. Jag känner till att den militanta infrastrukturen i allmänhet är väl utbyggd i Sverige, rent ekonomiskt om inte annat. Det tilltalar mig. Det är beklagligt att vi inte har nått så långt, varken i Ryssland eller i Ukraina, skriver Aleksander Koltjenko i sitt brev.

Han är samtidigt besviken över att den europeiska vänstern hade så dålig koll på ukrainsk politik när konflikten eskalerade i våras. 

− Under våren var det upprörande att så många vänsterorganisationer och antifascistiska organisationer i Västeuropa valde att stödja uppenbart antiukrainska politiska aktioner i sydöstra Ukraina. Min personliga gissning är att de flesta inte kände till sakernas tillstånd och helt enkelt drogs med i detta via Borotbas* aktiviteter på internet och i sociala medier, står det i brevet.

Aleksander Koltjenkos familj på Krim saknar medel att finansiera något som helst försvar här i Moskva.

− Det finansiella stödet kommer i huvudsak från anarkisterna i Svarta Korset, säger Sidorkina.

I en annan del av Moskva möter jag Olga Mirjasova som koordinerar Koltjenko-ärendet för Svarta Korsets räkning.

− Vi är en väldigt liten organisation. Men det är ganska många som ställer upp när det behövs. Vi stöttar när vi kan i sådana här rättsprocesser. När anhöriga av olika skäl inte kan göra något, så försöker vi göra något, säger Olga Mirjasova.

Detta är inte första gången de stöttar aktivister som står åtalade för ”terrorism”, men det är betydligt vanligare med rubriceringarna ”huliganism” eller ”extremism”.

− Tidigare var det nästan alltid lagen om ”huliganism” som användes, men så kom lagen om ”extremism” 2008. Men det vanligaste är fortfarande att aktivister tas in för mindre allvarliga rubriceringar. Några gånger kan du bara köpa dig ut. Andra gånger går inte det, säger Olga Mirjasova.

När jag frågar gamla vänner till Aleksander Koltjenko varför de tror att han sitter inne möter jag fler frågor än svar. Varken Oleg Sentsov eller Aleksander Koltsjenko hörde till de mest aktiva i protesterna mot den ryska annekteringen av Krim. De valde dock att bo kvar, när många andra drog iväg.

− Jag tror inte att poliserna som gjorde det första gripandet hade någon som helst koll på det politiska, även om det nu har blivit ett politiskt problem. Jag tror inte de fattade att han var regissör heller, säger Natalja Kaplan.

− Sedan är det ju särskilt förolämpande för Putin när människor som uppger att de är av rysk nationalitet vägrar att se sig som medborgare i Ryska federationen, tillägger hon.

Advokaten Svetlana Sidorkina har nu fått information om att rättsprocessen i Lefortovo ska påbörjas i januari–februari.

− Men allt beror på politiska avvägningar nu, säger Natalja Kaplan.

Dmitrij Dinze – känd från processerna mot Pussy Riot – driver Oleg Sentsovs sak i Moskva.

− Vi utesluter inte att hela ärendet flyttas till militärdomstol. Då måste vi förbereda oss på det, säger Natalja Kaplan.

Det skulle i så fall minimera den offentliga insynen ytterligare i den pågående processen.