Oppositionella grips i Gambia

Gambias president Yahya Jammeh, till höger, "behandlar" en hiv-smittad patient 2007. Han assisteras av landets social- och hälsominister Tamsir Mbowe. Candace Feit/TT

Gambias sittande president Yahya Jammeh satsar på att bli omvald till en femte mandatperiod i landet, som är det till ytan minsta på Afrikas fastland.– Det demokratiska utrymmet krymper och blir ännu mer begränsat i stället för att utvidgas, säger Ousainou Darboe, ledare för oppositionspartet United Democratic Party, UDP. Sedan i januari har 15 partimedlemmar […]

Gambias sittande president Yahya Jammeh satsar på att bli omvald till en femte mandatperiod i landet, som är det till ytan minsta på Afrikas fastland.
– Det demokratiska utrymmet krymper och blir ännu mer begränsat i stället för att utvidgas, säger Ousainou Darboe, ledare för oppositionspartet United Democratic Party, UDP.

Sedan i januari har 15 partimedlemmar ställts inför domstol. Tolv medlemmar i partiets ungdomsavdelning greps i februari för att ha deltagit i en ”olaglig sammankomst” men frikändes av domstolen i mars.
– Säkerhetsstyrkorna har försökt att hindra oss i vårt arbete genom att gripa partianhängare och jag tror att det sker med det fullt stöd från det styrande partiet, säger Ousainou Darboe.

Ebrima Solo Sandeng, generalsekreterare för UDP:s ungdomsavdelning, friades i mars. Han hade tidigare dömts till fem års fängelse för uppvigling och för att ha lämnat felaktig information när han fick polistillstånd för en social sammankomst för partiet i byn Tujerang, 40 kilometer från huvudstaden Banjul. Enligt myndigheterna hölls i stället ett politiskt möte.

Filmaren Lasana Jobarteh dömdes dock till böter på 50 000 dalasis, motsvarande  8 600 kronor, för att ha sänt på uppdrag av gambiska radiostationer via Skype från mötet i Tujerang.
– Jag är chockad över domen. Jag vill inte säga mer eftersom vi har lämnat in ett överklagande. Det krävs inte något juridiskt öga för att förstå att det inte är rätt. Det handlar om sunt förnuft, säger partiledaren Ousainou Darboe.

Bai Mass Kah från oppositionspartiet People’s Democratic Organisation for Independence and Socialism, PDOIS, ska den 9 september ställas inför domstol för uppvigling efter att ha sagt till en anhängare av det styrande partiet att han inte ville ha ett foto av presidenten klistrat på sin bil. Definitionen som används för uppvigling omfattar allt som kan skada landets, regeringens eller presidentens anseende. Bai Mass Kah kan dömas till två års fängelse eller böter på motsvarande mellan 8 600 och 43 000 kronor – eller både och.
– Vi är inne i ett mycket avgörande skede inför valet. Det finns en risk att internationella valobservatörer som bara närvarar vid själva valet kallar det rättvist och bortser från tiden före valet. Det har vi kunnat se vid många andra val i afrikanska länder, säger Bakary Touray, politisk analytiker.
De senaste månadernas gripanden och åtal är inget nytt, förklarar han.
– Det är den styrande regimens sätt att försvaga oppositionen. Formellt sett är valet redan igång.

Hamat Bah, ledare för oppositionspartiet National Reconciliation Party, NRP, säger att den politiska situationen är svår.
– Människor sitter gripna i över 72 timmar som är gränsen, och presidenten gör uttalanden som är i strid med konstitutionen.
Förutom gripanden och åtal uppger oppositionen att de nekas tillstånd att hålla politiska möten. Tillstånden är de enligt ordningslagen skyldiga att söka av polisen.
– Vi vill resa runt i landet och träffa människor och diskutera vår politik. Tyvärr har generalinspektören för polisen för andra gången nekat oss tillstånd, säger Hamat Bah.

Landets oberoende valkommission utlovade tydliga reformer av valsystemet efter presidentvalet 2011, då Yahya Jammeh vann en jordskredsseger, säger Ousainou Darboe. Oppositionen bojkottade parlamentsvalet och de lokala valen 2012 och 2013 efter att krav på valreformer inte uppfyllts. Ousainou Darboe säger att hans parti inte vill delta i det kommande president­valet om det inte kommer att ske på lika villkor.
– Det är ingen mening att ge sig in i en valprocess som inte är rättvis och som är rena farsen.

Hamat Bah från NRP har dock en annan uppfattning. När oppositionen bojkottade parlamentsvalet 2012 ställde hans parti upp ändå. Även om NRP endast lyckades få en plats i parlamentet då så tvekar han inte.
– Mitt parti kommer aldrig att bojkotta valet. Stämningen är inte god men vi kan inte dra oss undan vårt ansvar. Vi måste utmana det styrande partiet, säger han.
Oppositionspartierna betonar att det krävs politiska reformer.
– Det behövs omfattande valreformer och en valkommission som har det moraliska modet att se till att reformerna genomförs, säger Ousainou Darboe.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga