Kultur

”Det är en katastrof – ett klassamhälle på steroider”

Sebbe Staxx har gruppen Kartellen tillsammans med Leo ”Kinesen” Carmona. Deras nya album Ånger och kamp 2 släpps 29 november. Foto: Olle Eriksson

Han har suttit flera år i fängelse och har behandlats för drogproblem. På hip hop-gruppen Kartellens nya album Ånger och kamp 2 rappar Sebbe Staxx om ökade klassklyftor, återfall i missbruk och om att svika sina barn.

– Jag har påverkat människor negativt på olika sätt, nu vill jag vända på det och göra gott, säger Sebastian Stakset  till Arbetaren. 

I ett ruffigt industriområde i södra Stockholm tar Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset som han egentligen heter, emot på ett halvtomt kontor. Han har rakat huvud och är klädd i Adidas-overall. Rummet där han sitter och arbetar kunde vara hämtat ur en Roy Andersson-film. Det är minst sagt spartanskt inrett med endast ett bord och en stol, ingenting på väggarna. När jag frågar vad han gör här drar Sebbe Stakset upp ena byxbenet och blottar en svart fotboja. Efter en utekväll förra sommaren greps han misstänkt för narkotika-, dopning- och vapenbrott. För detta dömdes han i våras till sex månaders fängelse vilket nyligen omvandlades till intensivövervakning med fotboja. Han säger att domen är resultatet av ett återfall och nu ska han spendera sin tid här på dagarna i ett par månader framåt.

Hur är läget?

– Det är jävligt ljust. Jag har hittat en stark relation med Gud och jag lever väldigt ofarligt till skillnad mot förr. Jag har aldrig tidigare varit i en så produktiv period och jag jobbar väldigt mycket. Jag är mycket bättre på det här än på att vara kriminell och jag var ingen bra pappa när jag knarkade, det är ju inte någon. 

Sebbe Stakset slår upp datorn och visar ett utdrag ur sitt bokmanus. Boken handlar om hans liv från att han som 19-åring hamnade i häkte fram till i dag. Att Sebbe Stakset kan vara produktiv när han håller sig borta från droger och kriminalitet råder det inget tvivel om. Fram till för ett par år sedan bestod hans cv av endast högstadiestudier och ett kriminalregister. Men i dag har han hunnit med att släppa skivor, bli Grammisnominerad, jobbat på Fryshuset med ungdomar och skrivit pjäsen Medans vi faller, som han själv spelade huvudrollen i, 2012 på Stockholms stadsteater. 

Under vintern ligger fokus, vid sidan av bokskrivandet, på musiken och Kartellen. Gruppen bildades i en finsk fängelsebunker 2007 och slog igenom två år senare med albumet Programrebeller som kom att kritiseras för sin gangstaframtoning. Sedan dess har bandets image skiftat till att bli en av de mest radikala och socialpolitiska rösterna på den svenska musikscenen.

– Temat på Ånger och kamp 2 är kampen, både på ett politiskt och personligt plan.

Den aktuella singeln Underklassmusik inleds med ett tal från 1980 av Olof Palme som talar om ett klassamhälle där människor har helt olika förutsättningar.

– När jag hörde det var det som om han talade om hur det är i dag, det var så jävla Kartellen och vi vara bara tvungna att ta med det på skivan. I dag finns det ingen som Palme i politiken. Han talade till både högutbildade och underutbildade. Politiker i dag använder sig av ett fackspråk som gör politik ointressant för den stora massan, på så sätt exkluderas hälften av befolkningen. Det finns ju länder med uppfriskande vänsterpolitiker som pratar som folket, Chávez i Venezuela är ett bra exempel, säger Sebbe Staxx.

På skivan rappar han även om att återfalla i missbruk och om kärleken till sina två barn.

– I dag är jag en bra och närvarande pappa. Jag har dem onsdag till söndag varannan vecka och de tar mycket tid, positiv tid och vi har roligt tillsammans.

Hur ser du på samhällsutvecklingen?

– Det är katastrof – det är ett klassamhälle på steroider. Det har blivit en individualismens samhälle. När jag berättar för Leo [Carmona från Kartellen], som sitter inne sedan nio år tillbaka, om hur miljonprogrammen och gatan ser ut i dag så kan han knappt förstå det. Allt har blivit smutsigare och hårdare, folk hugger varandra i ryggen till höger och vänster, den starkaste överlever.

Om du fick vara statsminister för ett par veckor, vad skulle du hitta på?

– Jag skulle ta de 70 miljarder som det krävs och rusta upp miljonprogrammen, bygga större skollokaler, halvera antalet elever i klassrummen och anställa fler lärare. Jag skulle gå in i fängelserna och se till att de har ordentliga utslussar, fångarna skulle få möjlighet till lägenhet och jobb när de kommer ut mot att de studerat eller gått en yrkesutbildning i fängelset, säger Sebbe som under sin långa utläggning börjat fylla i en blankett från polisens belastningsregister.

Under 2014 har Sebbe Staxx  ambitionen att fortsätta att arbeta på bred front med diverse projekt. Kartellen ska ut på turné och tillsammans med Kartellenkollegan Leo ”Kinesen” Carmona som sitter i fängelse i Finland ska han skriva färdigt en ny teaterpjäs. Planer finns även på ett, än så länge hemligt, filmprojekt med skådespelaren Ola Rapace.

– Vägen är inte spikrak, tack vare det där återfallet förra året vet jag hur jag måste leva i dag för att det inte ska hända igen. Jag har påverkat människor mycket negativt, nu vill jag vända det och göra gott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar