Utrikes

Ökad rekrytering av barnsoldater i Kongo

2003 fanns det 65  000 barnsoldater i Kongo-Kinshasa. Unicef varnar för att rekryteringen av barnsoldater återigen ökar i det pågående kriget mellan den kongolesiska armén och M23-rebellerna. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix

Över 2 000 barn strider fortfarande bland de 27 beväpnade grupperna i Norra Kivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa. Det trots FN:s barnfond Unicef:s ansträngningar för att barnsoldaterna ska friges.

Mellan januari och juli var cirka 1 700 barnsoldater med i Unicefs återanpassningsprogram. I slutet av juli varnade dock Unicef för att rek­ryteringen av barnsoldater i Kongo återigen ökade i det pågående kriget, som bröt ut i maj 2012 mellan den kongolesiska armén och M23-rebellerna.

Basile Bashimbe är juridisk expert och arbetar för den katolska hjälporganisationen Caritas med ett program för återanpassning för barnsoldater i staden Goma. Han tror att återrekryteringen av barnsoldater inom M23 bara är en del av problemet.

– Nationalistisk propaganda, ­etniska gruppers anspråk, konflikter om mark och mineraltillgångar underblåser kriget och miliserna använder barnen som lättpåverkad arbetskraft, säger Basile Bas­himbe.

Justin Akili, som utarbetat prog­rammet för återanpassning av barnsoldater i Kongo-Kinshasa, ­säger att det kan finnas rädsla hos familjemedlemmar när före detta barnsoldater återvänder hem. Han förklarar också att barnen kan ha svårt att återanpassa sig på grund av ekonomiska svårigheter och att det gör att de återvänder till milisen.

Som en del i programmet för återanpassning erhåller varje familj en get när barnet återvänder och barnet får också sina studier och studiematerial betalda.

16-årige Maurice har stridit tillsammans med såväl regeringsstyrkor som rebeller, bland annat milisen Nyatura i Norra Kivu-provinsen. Det är andra gången som han återanpassas, en gång tidigare togs han från Gruppen för kongolesiskt patriotiskt motstånd, Pareco.

Då fördes han till ett center för före detta barnsoldater och även han fick en get när han återvände till sin familj.

– De ekonomiska svårigheterna när jag första gången återförenades med min familj gjorde att jag bestämde mig för att återvända ­
till striderna, berättar Maurice.

Barnsoldater står inför den dubbla utmaningen att börja ett nytt liv och samtidigt finna sin plats i samhället. De erbjuds inkomst­genererande verksamhet eller lärlingsplatser inom regeringens program för återanpassning.

Röda korset besöker alla före detta barnsoldater tre månader ­efter att de återförenats med sina familjer, förklarar Rita Palombo från Internationella Röda korset
i Goma i Norra Kivu-provinsen.

FN-uppgifter från 2003 visade att barn utgjorde 40 procent av vissa beväpnade grupper i Kongo-Kinshasa. Samma år uppgavs att det fanns 65 000 barnsoldater i landet av de totalt 130 000 i Afrika och 300 000 i världen.

Enligt Unicef hade regeringens kommission som ansvarar för återanpassningsprogrammet i Kongo-Kinshasa 19 000 före detta barnsoldater i sina program år 2006, innan programmen drabbades av motgångar.

Gripandet av flera kongolesiska krigsherrar som rekryterat barn har lett till att antalet barnsoldater minskat, men socioekonomisk återintegrering är fortfarande mycket svårt, säger Potient Bashonga som arbetar för Unicef i Goma.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga