Byggarbetare svartlistades av Skanska

I torsdags hölls en demonstration utanför Skanskas årsstämma, för de byggarbetare som har blivit svartlistade av byggföretaget Skanska i Storbritannien. 66 000 byggarbetare har blivit drabbade på grund av Skanskas register över arbetare som har haft synpunkter på arbetsplatsen.

Inrikes
I torsdags höll brittiska byggarbetare en demonstration utanför Skanskas årsstämma. I händerna håller de sina akter från registret.
Foto: Julia Jonsson

Fram till 2009 åsiktsregistrerades 66 000 byggarbetare i Storbritannien av Skanska. De hade tillsammans med branschens största byggföretag, ett register över besvärliga arbetare som engagerade sig fackligt eller hade synpunkter på säkerheten på byggarbetsplatserna. Arbetarna har fortfarande inte fått någon upprättelse eller någon kompensation för svårigheterna svartlistningen har lett till. Många är fortfarande arbetslösa idag.

En demonstration hölls torsdags i samband med Skanskas årsstämma vid Berwaldhallen i Stockholm. Från Storbritannien var representanter för byggarbetarna på plats.

– Jag har haft svårt att få jobb sedan 1992 och jag förstod inte vad det berodde på. Efter två år lämnade jag byggbranschen. Idag är jag lärare med ungefär halva den lönen jag tjänade då, säger Dave Smith, en av representanterna.

Graham Bowker var en annan representant som Arbetaren pratade med.

– Jag har inte haft något fast jobb sedan 2003. Just nu lever jag på min fru som måste ensam försörja vår familj. Min dotter ska flytta hemifrån snart, och jag har inte haft någon möjlighet att lägga undan pengar åt henne. Det vi vill ha är en ursäkt och ekonomisk kompensation från Skanska, säger Graham Bowker.

Skanskas presschef Edvard Lind som också var där för att visa stöd. Han säger att det fanns en tradition i Storbritannien, och att det inte alls var något ovanligt att lagra information om anställda.

– Det är helt oacceptabelt. Bruket av listan upphörde 2009. Vi har utbildat personal, och dessutom har vi upprättat en ”etikhotline” som finns i varje land där Skanskas verksamheter finns, säger Edvard Lind.