Utrikes

Rädslan för våldtäkter utbredd i Indien

Indiska kvinnor ber för den 23-åriga kvinna som utsattes för en gruppvåldtäkt. Foto: Dar Yasin / SCANPIX

En rättsprocess är inledd mot de fem män som är misstänkta för våldtäkt och mord på en 23-årig kvinna i New Delhi i december. Det brutala brottet har väckt stor ilska i Indien, samtidigt som kvinnor från olika delar av landet vittnar om hur de tvingas leva i ständig rädsla för att bli utsatta för sexuellt våld.

Gruppvåldtäkten på en buss i New Delhi utlöste häftiga protester i huvudstaden, vilka sedan spred sig till flera andra stora städer i landet. Många av demonstranterna uppger att de tvingas leva i en konstant skräck för sexuella övergrepp så fort de lämnar sina hem, och de är djupt kritiska mot det indiska rättssystemets oförmåga att straffa för­övarna. 

Enligt den officiella brottsstatistiken genomförs en ny våldtäkt var 28:e minut i landet. Kvinnoorganisationer menar att polis och åklagare gör alldeles för lite för att få fast gärningsmännen. 

– Det finns helt enkelt ingen infrastruktur för att skydda landets kvinnor eller för att straffa gärningsmännen med hjälp av snabba brottsutredningar och åtal, säger aktivisten Sukanya Gupta till nyhetsbyrån IPS. 

Sukanya Gupta arbetar för den Kolkatabaserade kvinnoorganisationen Swayam. 

– Vi kommer inte längre att tolerera dessa brott. Rädslan måste brytas, säger hon. 

Enligt en färsk undersökning gjord av Indiens industri- och handelskammare, Assocham, uppger hela 92 procent av landets yrkesverksamma kvinnor att de känner sig otrygga i landets stora städer. Särskilt otrygga känner sig kvinnorna kvälls- och nattetid.  

Ranjana Kumari, ordförande för Centret för social forskning, CSR, menar att den indiska regeringen omedelbart måste se över landets våldtäktslagstiftning, och den juridiska definitionen av våldtäkt. 

– Straffen bör dessutom höjas, säger hon. 

Enligt Kumari förblir dessutom mängder av våldtäktsmål liggande utan att något åtal väcks. 

– Det finns ett behov av att snabba på dessa processer i särskilda domstolar, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar