Inrikes

”De erbjöd mig att gå på dagen”

Det stormar kring Assistansia AB, Sveriges största förmedlare av personlig assistans. Facket menar att företaget gör sig av med personliga assistenter som kräver en god arbetsmiljö. För Susanna Högberg handlade det om att slippa trakasseras av brukarens man. Men i stället för stöd hotades hon med sparken.

Brukarens behov är källan till de nya assistansbolagens vinster. De personliga assistenternas krav däremot, innebär inte sällan kostnader. LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, betonar brukarens behov och brukaren som arbetsköpare. Men som Arbetaren tidigare skrivit om (se nummer 21, 2011) menar Malmö LS att lagen används för ett annat syfte än brukarens bästa. Företag som Assistansia tillämpar tidsbegränsade anställningar, och använder LSS för att sparka obekväma assistenter, med hänvisning till brukarens behov.

Susanna Högberg arbetade under början av året som personlig assistent för Assistansia, då hon utsattes för sextrakasserier av brukarens man.

– Det kom krypande. Han pratade mer och mer om sex. Han brukade peka ut ställen i huset där han och hans fru haft sex, innan hon blev sjuk. Han kommenterade också hennes kropp och tog på den framför oss. Jag sade klart och tydligt att det där var jag inte intresserad av att höra om, men han lyssnade inte.
En dag när mannen och Susanna Högberg tillsammans hjälpte brukaren att gå på toaletten drog han plötsligt ned urringningen på Susannas tröja.

På vägen hem i bilen, när Susanna Högberg berättade för den andra assistenten om vad som hänt, framkom det att även hon blivit utsatt. Mannen hade hållit fast henne och gjort närmanden. När kvinnorna vände sig till arbetsledaren visade det sig att problemet redan var känt. Tidigare assistenter, som mannen kallat ”knarkarbrudar”, hade sagt upp sig av samma skäl.

Till slut kontaktade Susanna Högberg Assistansia. Beskedet från företaget förvånade henne.

– Det enda de erbjöd mig var att gå på dagen. Annars skulle jag sägas upp och under uppsägningstiden, en månads tid, skulle jag få jobba kvar på samma ställe.

Även Maria G Nilsson, ställföreträdande pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, är förvånad.

– Det låter väldigt mycket aja baja. Att sparka någon som anmäler sexuella trakasserier är ett brott mot repressalieförbudet i lagstiftningen. Jag tycker att hon borde vända sig till oss.

Den kontaktperson för Assistansia i Örebro som Susanna Högberg vände sig till, Linnéa Löfstedt, känner igen händelsen när Arbetaren beskriver den utan att nämna några namn.

– Jag kan inte gå in på ärendet. Men jag vet vilket fall du menar.

Är det så det brukar gå till?

– I och med tystnadsplikten kan jag inte gå in på åtgärder.

Men rent generellt, är det så ni hanterar sexuella trakasserier?

– Det beror helt och hållet på, men man måste ju jobba på någonting.

Linnéa Löfstedt säger sig inte veta om företaget har någon handlingsplan mot sexuella trakasserier, och om Arbetaren i så fall kan få ta del av den.

Assistansia är skyldig att ha en jämställdhetsplan. För kommunen gäller offentlighetsprincipen, men den omfattar inte privata företag som kommunen anlitar.

Efter att ha sagt upp sig kontaktade Susanna Högberg Socialstyrelsen.

– Jag är inte bara orolig för de andra assistenterna, utan också för hur han behandlar sin fru. Men det går inte att göra en Lex Sarah eller Lex Maria. För det är inte assistansen det är fel på. Det är ju mannen.

I dag har Susanna Högberg och en annan tidigare assistent polisanmält honom.

– Kunde jag så skulle jag polisanmäla Assistansia också.

– Framförallt tycker jag att det är skrämmande att Assistansia fortsätter att ha tjejer som arbetar där. Fastän de lovade både mig och de tidigare assistenterna att de bara ska ha manlig personal i fortsättningen.

Malmö LS har satt Assistansia i nyanställningsblockad, efter att företaget sparkat assistenter som krävt bland annat utbildning i medicinsk hantering. Sandvikens LS, som Susanna Högberg tillhör, planerar också att ta till åtgärder.

– Rent lagmässigt så har arbetsköparen skyldighet att motverka att en sådan här situation uppkommer. Det lutar åt att vi ska begära förhandling och kräva ett rejält skadestånd, menar Jocce Sandberg, förhandlare på Sandvikens LS.
Efter anställningen hos Assistansia har Susanna Högberg arbetat som timvikarie.

– Det är jättetråkigt. Det hade varit väldigt bra för mig med ett dagjobb som hos Assistansia, eftersom jag lever med en nioårig son med autism och en 19-årig son som lider av sviterna av vattenskalle. Båda går i särskola.

Själv har Susanna Högberg inte beviljats någon assistans. Assistansias vd Harald Wessman har inte gått att nå för en kommentar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga