Utrikes

”En global klimatrörelse är möjlig”

5200 aktioner i 181 länder på samma dag för det kryptiska budskapet 350. Det låter osannolikt, men i lördags hände det. Då samlades klimatrörelsen till vad som har beskrivits som den största politiska aktionsdagen någonsin.

– När jag stod på Times Square i New York i lördags och såg bilder strömma in från världens alla hörn på de stora skärmarna, såg jag äntligen hur en klimatrörelse ser ut – och den var mångfaldig och kreativ och vacker.
Orden kommer från författaren och aktivisten Bill McKibben, talesperson för nätverket 350.org, som tagit initiativ till den globala aktionsdagen på FN-dagen den 24 oktober. I konkurrens med antikrigsprotesterna 2003 var det förmodligen den största politiska aktionsdagen någonsin med hundratusentals deltagare.
Bill McKibben stod där och såg bilder på cykelparader från Köpenhamn och San Francisco, på tusentals människor som marscherade i Bogotá och Katmandu, i Addis Abeba och Mexico City, Togo och Seattle. Han såg när kyrkorna i Barcelona ringde 350 gånger, studenter iklädda 350-tröjor som reparerade översvämningsdrabbade hus i Manilla,
aktivister som protesterade mot kolkraft, på schweiziska bergsbestigare med 350-fanor

Sammanlagt har över 15000 aktionsbilder skickats in till 350.org och många finns för beskådan på hemsidan.
– Tillsammans har vi visat världen att en global klimatrörelse är möjlig och vi har satt en ny, djärv dagordning för FN:s kommande klimattoppmöte i Köpenhamn. 350 är nu målet för klimatåtgärder och världens ledare måste möta det.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984