Stora protester i Bangladesh

Bangladesh klädsektor skakas av nya oroligheter. Uppretade och desperata arbetare i Narayanganj, centrum för kläd- och juteindustrin i landet, attackerade i förra veckan sina chefer med krav på betalning av uteblivna löner.

När klädarbetarna dagen efter protesten fann sina arbetsplatser låsta påbörjades demonstrationer som snabbt spred sig över området. Tusentals arbetare lämnade sina fabriker och anslöt sig till protesterna. Bilar och fabriker slogs sönder och två av de stora intercitymotorvägarna blockerades under flera timmar. Säkerhetsstyrkor och polis använde tårgas och batonger för att slå ned protesterna. I den närliggande staden Savar, också den ett centrum för bland annat klädindustrier, reste arbetare blockader på motorvägen mellan Dhaka och Aricha. Fordon slogs sönder och en polisbil stacks i brand. Polis och de paramilitära styrkorna RAB sköt tårgas och gummiklädda stålkulor på arbetarna som svarade med stenkastning.

Enligt den bangladeshiska nättidningen Daily Star skadades ett femtiotal arbetare vid de våldsamma sammandrabbningarna, varav en av skarp ammunition. Fazlul Hoque, ordförande i arbetsgivarorganisationen Bangladesh Knitwear Managers Exporters Association, skyllde vid ett möte senare under dagen oroligheterna på vad han kallade ”utomstående, kriminella element”.

Argumentet har ofta använts av bangladeshiska arbetsgivare i samband med de återkommande protesterna i landets klädindustrier. Förklaringen ligger troligtvis snarare i att de skenande prisökningarna gjort att reallönerna sjunkit drastiskt, och att klädsektorn i landet drabbats hårt av den ekonomiska krisen. För bara några månader sedan konstaterade en undersökning att undernäringen bland klädarbetarna och deras familjer ökat markant den senaste tiden. Situationen ansågs så alarmerande att prissubventioner på ris nyligen infördes för just klädarbetare.