Inrikes

Krisen och facket i centrum i Malmö

I Malmö stod den ekonomiska krisen och fackföreningsrörelsen i fokus hos Vänsterpartiets och Syndikalisternas första majfirande. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin valde att i första hand kritisera regeringen och dess beskattning av pensionärer.

Första maj i Malmö har under 2000-talet blivit en splittrad historia. Allt fler firanden utan att det sammanlagda antalet deltagare ökat. På den fronten inget nytt i år men däremot ändrades den inbördes rangordningen .
Vänsterpartiet var som vanligt först ut denna heta försommardag och marscherade redan innan lunch från Möllevångstorget ned till Slottsparken. Där talade bland annat partiets EU-kandidat Hanna Löfqvist om vikten att göra motstånd under den pågående ekonomiska krisen och om den borgerliga regeringens attacker mot fackföreningsrörelsen.
– Det är hög tid att försvara och kämpa för våra fackliga rättigheter, för den dag då fackens styrka är tillintetgjord, den dag är också du förlorad. Det gäller att komma ihåg att grunden till andra styrkeförhållanden i världen, till en bättre tillvaro, i mångt och mycket består av facklig kamp.

Malmösyndikalisterna gick i år i det ”revolutionära tåget” under parollen ”Vi vägrar betala för kapitalets kris”. Malmö LS Ola Brunnström höll sig till parollens tema i sitt tal vid samlingen på Möllevångstorget och levererade en svidande kritik av LO-facken.
– Det är de etablerade facken som nu går i bräschen för att arbetarna skall betala den kris som skapats av företagsledningarna och aktieägarna. Det är arbetarnas egna organisationer som nu kapitulerar och låter oss betala krisen med våra egen hälsa, våra egna liv.
– Vi som arbetar måste ställa facken åt sidan och själva organisera ett motstånd på alla våra arbetsplatser. Vi måste bli arbetsplatsorganisatörer. Bara på det sättet kan vi få de som har orsakat krisen, och förkovrat sig på vårt arbete, att själva betala för sin egen girighet.

Malmös socialdemokrater hade i år partiordförande Mona Sahlin som huvudtalare. Till skillnad från Vänsterpartiets Hanna Löfqvist och Syndikalisternas Ola Brunnström talade hon inte om fackföreningsrörelsen utan satte kritiken av regeringen i centrum och framför allt dess höjda skatter för landets pensionärer.
En kort stund in i talet från scenen i Folkets Park kastade en ung man chokladbitar mot Mona Sahlin. Hon fann sig dock snabbt.
– Det där är sådan där god choklad, Toblerone, replikerade hon medan vakterna förde iväg chokladkastaren.

Vänsterpartiet fick hundratals fler demonstranter än ifjol men fick ändå acceptera att i år samla det näst största tåget. Socialdemokraterna, vars tåg brukar vara tredje störst, fick nämligen minst tusen fler deltagare.
Revolutionära tåget samlade 800 personer, lika många som ifjol. Några torgmöten hölls också under dagen av bland annat Kommunistiska Partiet samt Sveriges Kommunistiska Parti.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga