Kultur

Proffsig Hollywood-pamflett

FILMMilkRegi: Gus Van SantPremiär 27 februari Redan överöst med utmärkelser, bland annat åtta Oscarsnomineringar och en vinst (bästa manliga huvudroll) – Milk är en film med mycket att leva upp till. Och med en sann historia om en mördad gayrättsaktivist, en fingertoppslyckad rollsättning och en regissör med en filmografi som innehåller både kreddiga smalfilmer som […]

FILM
Milk
Regi: Gus Van Sant
Premiär 27 februari

Redan överöst med utmärkelser, bland annat åtta Oscarsnomineringar och en vinst (bästa manliga huvudroll) – Milk är en film med mycket att leva upp till. Och med en sann historia om en mördad gayrättsaktivist, en fingertoppslyckad rollsättning och en regissör med en filmografi som innehåller både kreddiga smalfilmer som På drift mot Idaho och Elephant och publikfriare som Good Will Hunting och Psycho borde det inte gå att misslyckas. Vilket det inte heller gör. Lite synd är det i och för sig att Gus van Sant valt att undvika formexperiment och håller sig till ett konventionellt, på gränsen till tråkigt, bildspråk. Men historien är å andra sidan så brännande att den fyller upp av egen kraft.

40-årige Harvey Milk är trött på ett liv där han måste smyga med de personer han älskar. När nye pojkvännen Scott dyker upp får han den skjuts som behövs för att ta klivet, tvärs över USA, till San Francisco och Castro-kvarteren, som blivit en samlingspunkt för homosexuella från hela landet. Men inte ens i detta annekterade område går det att undvika diskriminering och grovt våld och en alltmer frustrerad Harvey beslutar sig till slut för att försöka kämpa sig till rättigheter den långa vägen – det vill säga genom att bli den första öppet homosexuella personen som väljs till ett politiskt uppdrag. Någon lätt väg är det inte precis, snarare en lång rad av valförluster och samtidigt hotar en före detta juicereklam-drottning landet med ett korståg för en ny lag som ska göra det möjligt att avskeda personer på grund av deras sexuella läggning.

Sean Penns Harvey Milk är en något osannolik, men absolut inte nödbedd, hjälte. Välspelad på det där sättet som nästan blir för mycket, det vill säga att man sitter och tänker ”Gud vilken bra skådespelare han är”, istället för att fokusera på filmen.

Men det är oupphörligt intressant, engagerande och hjärtskärande. Det enda tråkiga är att man inte får se något av de homosexuella kvinnornas kamp. För det här handlar om män, män, män, någon gemensam agenda mellan könen verkar inte ha funnits, och tyvärr inte heller ha varit av särskilt stort intresse för huvudpersonerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga