Utrikes

Israel vill tömma Tyskland på judar

Världens snabbast växande judiska samhälle ligger i dag i Tyskland. Under de senaste åren har synagogor byggts och renoverats som aldrig förr sedan Hitlers försök att förinta judenheten, bland annat till följd av att omkring 200 000 judar från före detta Sovjetunionen invandrat sedan tidigt 1990-tal. Alla är emellertid inte nöjda med pånyttfödelsen av judiskt-tyskt […]

Världens snabbast växande judiska samhälle ligger i dag i Tyskland. Under de senaste åren har synagogor byggts och renoverats som aldrig förr sedan Hitlers försök att förinta judenheten, bland annat till följd av att omkring 200 000 judar från före detta Sovjetunionen invandrat sedan tidigt 1990-tal.
Alla är emellertid inte nöjda med pånyttfödelsen av judiskt-tyskt liv. I förra veckan kunde The Guardian berätta att den israeliska regeringen uppdragit åt underrättelseorganisationen Nativ att övertala judarna att lämna landet för Israel. Målet är att ”förhindra den farliga assimileringen av före detta sovjetiska judar i Tyskland”, enligt en formulering från Ehud Olmerts kabinett. Israels ambassad i Berlin bekräftar att agenter från Nativ är på ingång, och i tysk press har operationen jämförts med någonting ur James Bond.
Judiska centralrådet i Tyskland har reagerat med raseri på initiativet.
– Om du läser kabinettets utlåtande får du intrycket att judiska tyskar måste evakueras. Det skickar en katastrofal signal, säger Stephan Kramer, rådets generalsekreterare, till The Guardian.
Nativ bildades på 1950-talet som en underrättelseorganisation med uppgift att etablera kontakt med judiska aktivister i Sovjetunionen och uppmuntra ”aliya”, emigration till de territorier staten Israel kontrollerar. Sedan början av 1990-talet har Nativ legat i träda, men tidigare i år utsågs en av den israeliska politikens ledande ultrahökar, strategiminister Avigdor Lieberman, till ny chef för organisationen. Han sjösatte ”Operation Tyskland” med motiveringen att ”potentialen för en expanderande aliya är enorm där”. I något decennium har staten Israel uttryckt växande desperation inför svårigheterna att driva vidare en centralaxel i det sionistiska projektet: påfyllning av Palestina med judar från världens alla hörn. Ariel Sharon väckte stort uppseende när han sommaren 2004 förklarade att alla judar i Frankrike ”måste flytta [till Isral] och det omedelbart”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984