Inrikes

Regeringens a-kasseplaner är dyra

Den korta remisstiden har inneburit demokratiska problem för landets a-kassor. För att göra så stora förändringar i sina system måste a-kassorna ändra i stadgarna vilket innebär att de måste kalla till stämma eller årsmöte. – Det tar tid och kostar pengar. Det är klart att det inte är utan extra uppoffringar, ansträngningar och kostnader, säger […]

Den korta remisstiden har inneburit demokratiska problem för landets a-kassor. För att göra så stora förändringar i sina system måste a-kassorna ändra i stadgarna vilket innebär att de måste kalla till stämma eller årsmöte.

– Det tar tid och kostar pengar. Det är klart att det inte är utan extra uppoffringar, ansträngningar och kostnader, säger Peter Schönefeld, kanslichef för arbetslöshetskassornas samorganisation.

Han menar att det är någonting som regeringen är medveten om.

– Vi har försökt att tala om det för de i våra remissvar, i utfrågningen och på olika sätt i diskussioner med departementet. Det skulle förvåna mig om de inte är medvetna om att den här korta tiden har inneburit att det har ansträngt a-kassorna både administrativt, men även när det gäller beslutsfattandet i de demokratiska organen, säger han.

Enligt honom kommer regeringen att justera i förslaget på grund av all kritik.

Många a-kassor har tagit in extra personal och arbetar övertid för att hinna ändra sina system till den första januari. Peter Schönefeld tror att förslaget kommer att röstas igenom i riksdagen den 20 december:

– Någonting annat vore överraskande. Det finns en majoritet för den politik som man föreslår.

Ett sjuttiotal personer samlades för sjätte måndagen i rad på Mynttorget för att protestera mot regeringens förslag om sänkt a-kassa. Lina Westerlund från Elevkampanjen talade om den ”hårdnackade högerpolitiken” som förutom arbetarklassen kommer att drabba elever och studenter hårt.

– Med den låglönemarknad som regeringen kommer att skapa behöver man inte en högutbildad arbetarklass. Det blir tydligt i och med skolminister Jan Björklunds förslag, sade hon.

Ruben Tastas Duque från Skärholmens LS talade om den stolta arbetarklasstraditionen som funnits i Sverige och hoppades på att gatorna brinner när a-kasse-ändringarna går igenom:

– Tar de bort vår trygghet tar vi bort deras. Trygghet åt alla eller ingen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga