Inrikes

Metallarbetare kräver strejk

Metallklubben Volvo har 2200 medlemmar. I veckan beslutade de att kräva att IF Metall varslar om politisk strejk för att stoppa förändringarna i a-kassan. Södra Västerbottens distrikt, avdelning fyra, som organiserar 7000 arbetare har ställt sig bakom kravet. Vice ordförande för metallklubben, Jan-Olov Carlsson, menar att förbundsledningen inte tycker om sådana krav. – De skyr […]

Metallklubben Volvo har 2200 medlemmar. I veckan beslutade de att kräva att IF Metall varslar om politisk strejk för att stoppa förändringarna i a-kassan.

Södra Västerbottens distrikt, avdelning fyra, som organiserar 7000 arbetare har ställt sig bakom kravet. Vice ordförande för metallklubben, Jan-Olov Carlsson, menar att förbundsledningen inte tycker om sådana krav.

– De skyr sådana krav som pesten. Förbundsledningen menar att a-kasseförsämringarna var känt före valet och att regeringen har mandat att ge-nomföra det. Då har man lagt sig total platt för den borgliga regeringen. De har inte mandat att ändra i enskilda frågor och det här är en sådan fråga som handlar om välfärdssamhället och arbetarnas försäkring.

Trots att distriktet har ställt sig bakom kravet om politisk strejk tror han att det blir svårt att få igenom det.

– Kravet är en het politisk fråga och vi ska försöka sprida det till andra klubbar. Nu krävs det en stark opinion för att påverka IF Metalls och LO:s ledning. För dem handlar det om att protestera i tv och tro att det räcker, men det gör inte det.

Jan-Olov Carlsson menar att det blir svårt för klubben att gå ut i politiskt strejk på onsdag då SAC varslat om strejk.

– Enligt MBL kan en lokal avdelning i ett förbund inte gå ut i politisk strejk, då riskerar den att vara olovlig. Varsel om politisk strejk måste komma från förbundsnivå och vi arbetar hårt för att väcka opinion och sätta tryck på IF Metall och LO så att vi kan gå ut i politisk strejk innan regeringens förändringar går igenom. Men vi kommer att framföra en hälsning på Syndikalisternas manifestation i Umeå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga