Inrikes

Allians mot a-kassehöjning

SAC knyter nu löparskorna för att rusa ut på kamparenan, helst i sällskap med en hel klunga. Och tiden är knapp. Den 16 november fattar riksdagen beslut om de föreslagna försämringarna i a-kassan. Tills dess ska SAC ha mobiliserat en kampanj med sådan kraft att förslaget faller. Det är åtminstone målet:– Vi kan uppnå det, […]

SAC knyter nu löparskorna för att rusa ut på kamparenan, helst i sällskap med en hel klunga. Och tiden är knapp. Den 16 november fattar riksdagen beslut om de föreslagna försämringarna i a-kassan. Tills dess ska SAC ha mobiliserat en kampanj med sådan kraft att förslaget faller. Det är åtminstone målet:
– Vi kan uppnå det, målsättningen är helt rimlig, men om vi inte når ända fram ska det i alla fall ha framgått att det finns en stark opinion emot förslaget. Det här är inte bara en fråga för SAC. Det är en försvagning av hela arbetarklassen det handlar om, och försämringarna kommer att slå särskilt mot de grupper som redan är mest utsatta, som deltidsanställda, visstidsanställda, osäkert anställda – och arbetslösa. Det är grupper där kvinnor är överrepresenterade. Det finns en tydlig kvinnoaspekt på den här frågan, säger Moa Norell, ombud för Stockholms LS på SAC:s pågående kongress i Luleå och aktiv i den nystartade kampanjgruppen.
Den chockartade höjning av a-kasseavgifterna som förbereds träffar SAAK, den a-kassa som är knuten till SAC, ytterst hårt. Avgiften kommer mer än fyrdubblas, från 90 kr till 366 i månaden. Procentuellt är det bara en annan a-kassa som drabbas hårdare: Teaterverksammas, vars månatliga avgift drivs upp från 99 till 422 kr. Siffrorna sticker även ut för Sveriges Fiskares a-kassa – upp till 656 kr i månaden – men höjningen är minst trefaldig för samtliga a-kassor. SAC ser därför en möjlighet att samla en bred allians mot förslaget.
– I den här frågan kommer även LO-facken att se behovet av att agera, de räknar ju med ett medlemstapp på 20 procent om försämringarna går igenom. Beslutet om kampanjen togs bara för några dagar sedan, så vi har inte hunnit så långt än, men vi planerar att ta kontakt med andra fack, organisationer för arbetslösa, kvinnoorganisationer och andra sociala rörelser. Det är redan en del som har hört av sig till oss. Allt är ännu på planeringsstadiet, men det kan bli fråga om demonstrationer – och kanske rent av politisk strejk, säger Moa Norell, som framhåller som extra avskyvärt det faktum att besparingen i a-kassan direkt korresponderar med de summor som krävs för att sänka förmögenhetsskatten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga