Inrikes

Dubbel SAC-vinst i AD

I slutet av september avgjordes två tvister i Arbetsdomstolen till fördel för Strängnäs syndikalistiska kommunsektion respektive Malmö LS. Strängnäs syndikalistiska kommunsektion vann i den konflikt som började i februari när Strängnäs kommun vägrade att förhandla med sektionen om medlemmarnas lönehöjningar. Därmed bröt kommunen mot förhandlingsskyldigheten i Medbestämmandelagen. Kommunsektionen får nu ett skadestånd på 30000 kronor. […]

I slutet av september avgjordes två tvister i Arbetsdomstolen till fördel för Strängnäs syndikalistiska kommunsektion respektive Malmö LS.

Strängnäs syndikalistiska kommunsektion vann i den konflikt som började i februari när Strängnäs kommun vägrade att förhandla med sektionen om medlemmarnas lönehöjningar. Därmed bröt kommunen mot förhandlingsskyldigheten i Medbestämmandelagen. Kommunsektionen får nu ett skadestånd på 30000 kronor. Därtill kom parterna överens om att Kommunsektionens medlemmar skulle erhålla en ytterligare lönehöjning förutom det påslag på 175 kronor de redan fått.

– Vi lyckades med det vi ville, att förhandla till oss våra lönehöjningar kollektivt, med samma villkor för timvikarier och tillsvidareanställda, säger kommunsektionens presskontakt Per Hellgren.

I Malmö vann en syndikalistisk präst som på grund av allergi nekades en utlandstjänst i Svenska kyrkan. Arbetsgivaren dömdes för brott mot lagen om diskriminering i arbetslivet på grund av funktionshinder. Prästen får nu 50000 kronor i skadestånd av kyrkan, som också ska betala Malmö LS rättegångskostnader på 63844 kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984