Inrikes

”Lägre tempo och bort med vinstintresset”

Om de kommunala städarna i Linköping är ovanliga på det sättet att de fått sin historia dokumenterad, så utmärker sig deras kollegor på Lasarettet i Lund på ett annat sätt – de är några av de få som gjort något åt situationen. 1999 lade den dåvarande borgerliga majoriteten i landstinget ut städningen av sjukhuset på […]

Om de kommunala städarna i Linköping är ovanliga på det sättet att de fått sin historia dokumenterad, så utmärker sig deras kollegor på Lasarettet i Lund på ett annat sätt – de är några av de få som gjort något åt situationen.

1999 lade den dåvarande borgerliga majoriteten i landstinget ut städningen av sjukhuset på entreprenad. Socialdemokraterna vann tillbaka majoriteten 2002 och hade möjlighet att ta tillbaka städningen i egen regi 2004, men ändrade sig när de fick veta att det skulle innebära ökade kostnader på 10 miljoner om året. I stället erbjöd sig städföretaget ISS att pressa priset ytterligare, från 49,6 till 45 miljoner om året. Städtiderna minskade och arbetstempot ökade.

Under 2005 börjar den runt tio personer starka syndikalistiska sektionen bland städarna att undersöka entreprenaden närmare.

– Vi hämtade ut avtalet ISS hade med lasarettet. Där kunde vi se att kontraktet var värt 3 miljoner kronor per månad, medan de sammanlagda lönekostnaderna låg på 1,6 miljoner – 1,4 miljoner i ren vinst. Men framför allt hade företaget där angett städtider för varje lokal. Tiden för att städa vissa rum, exempelvis kvinnoklinikens mödrahälsovård, har ISS uppskattat till exakt 0,01 timme per dag – alltså 36 sekunder, berättar Matias Diessler från sektionen.

– Men faktum var att när vi satte oss och summerade avtalets städtider och jämförde med våra rundor, upptäckte vi att vissa av oss inte ens fått den avtalade tiden på oss att göra klart! Ingen hann med och vi satt alltid i mitten. Personalen förstod att det inte var vårt fel när det var smuts kvar, så de ringde till sjukhusets städcentral – som ändå i slutändan klagade på den enskilde städaren, säger Gloria Figueroa, en annan av medlemmarna.

Genom att hota med att avslöja förhållandena lyckades de rädda en uppsagd timanställd medlems anställning. När teveprogrammet Uppdrag Granskning sedan kom till lasarettet för ett reportage om sjukhussjuka i en smutsigare sjukhusmiljö gick sektionen till offensiv. De utmanade en av städledarna att avverka sektionsmedlemmen Yazdan Hossinis städområde på avtalad tid, och ett ombud gick bredvid och kontrollerade att allt gjordes regelmässigt. När tiden var slut återstod låg ungefär hälften av rummen fortfarande ostädade.

– Sedan fick jag revision av mitt område och kan ta det lite lugnare i fortsättningen. Nu kommer vi att gå vidare med liknande revisioner för fler medlemmar. Och fler städare här är på väg att gå med i sektionen, säger Yazdan Hossini.

– Det var enda sättet, alla klagomål ledde ingenstans, systemet är helkorrupt. Sjukhuset controller som ska se till att avtalet efterlevs är en före detta ISS-chef, som rekommenderades för jobbet av ISS. Kommunals skyddsombud har som ende städare en lugn arbetsrunda, fortsätter han.

– I framtiden vill vi se ett lägre arbetstempo, trygga anställningar i stället för timvikariat, och att de anställda ska få vara kvar även om en ny utförare tar över, som det redan är om en ny entreprenör ska börja driva till exempel ett äldreboende eller ett dagis. Vi vill att de anställda ska ha vetorätt vid upphandlingar, eftersom det är vi som är de enda som har expertkunskap om hur jobbet faktiskt utförs. Pengar menar vi att man kan spara genom att ta bort vinstintresset och låta hela betalningen gå till dem som jobbar. Det är vår modell, säger Matias Diessler.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga