Inrikes

Kamprad vill bryta svenskt uran

Ikano Investment, med Ingvar Kamprad som rådgivare, har gjort en stor investering i det kanadensiska företaget Mawson Resources. Företaget siktar på uranfyndigheter i Sverige, enligt hemsidan, och berättar nöjt om fynd i Jämtland och Lappland. Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, oroas över att Kamprad engagerar sig i miljöförstörande och kontroversiell verksamhet. Det är tillåtet att leta efter […]

Ikano Investment, med Ingvar Kamprad som rådgivare, har gjort en stor investering i det kanadensiska företaget Mawson Resources. Företaget siktar på uranfyndigheter i Sverige, enligt hemsidan, och berättar nöjt om fynd i Jämtland och Lappland.

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, oroas över att Kamprad engagerar sig i miljöförstörande och kontroversiell verksamhet. Det är tillåtet att leta efter uran men brytning prövas från fall till fall i miljödomstolen. Det är dock inte aktuellt med brytning, enligt infrastrukturminister Ulrica Messing. SNF vill även förbjuda prospektering.

Sverige anses ha störst uranfyndigheter i Europa. Varför satsa stora pengar på prospektering och inmutning om man inte tror att brytning ska ske? undrade exempelvis vänsterpartisten Elina Linna i en interpellation till Ulrica Messing i våras.

Ikanos vd Leif B Bengtsson uppger för Expressens nätupplaga 17 juli att om ämnet blir för politiskt brännbart kan Ikano drar sig ur Mawson. Mawsons vd Michael Hudson ser investeringen som en fjäder i hatten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga