Inrikes

Jobbjakt.se erbjuder porrjobb

På Jobbjakt.se, där folk konkurrerar genom att sälja sin arbetskraft så billigt som möjligt, finns nu 300–400 aktiva auktioner. Intresset verkar varierande. Många auktioner ligger ännu utan bud, som erbjudandet om att få bli telefonförsäljare för 1000 kronor i månaden. Konkurrensen är högre vad gäller städning, måleriarbeten och barnpassning. I måndags var lägsta lönen nere […]

På Jobbjakt.se, där folk konkurrerar genom att sälja sin arbetskraft så billigt som möjligt, finns nu 300–400 aktiva auktioner. Intresset verkar varierande. Många auktioner ligger ännu utan bud, som erbjudandet om att få bli telefonförsäljare för 1000 kronor i månaden.
Konkurrensen är högre vad gäller städning, måleriarbeten och barnpassning. I måndags var lägsta lönen nere i 30 kronor i timmen, trots att Jobbjakt.se förra veckan uppgav till SVT att de satt minimilönen till 50 kronor i timmen efter kritik om lönedumpning. Vishal Nanda på Jobbjakt.se säger till Arbetaren att de auktioner med lägre bud än 50 kronor i timmen är gamla, och att samtliga arbetssökande och arbetsgivare informerats om den nya regeln.
Jakob Ohlsson från Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Suf, i Stockholm, tycker att 50-kronorsgränsen är en liten seger. Suf gick i förra veckan ut med en uppmaning om att under eget eller fingerat namn registrera sig på Jobbjakt.se, vinna auktionerna och sedan inte komma till arbetetsplatsen.
– Jag tror att kampanjen går bra hittills. Det är inte bara Suf som står bakom den, så vi har ingen kontroll över hur många som försöker sabotera. Men jag känner flera som blivit erbjudna arbeten och inte tagit dem, säger Jakob Ohlsson.
På Jobbjakt.se erbjuds även jobb som porrskådespelare. Under rubriken ”Skådespelare och fotomodell” annonseras just nu jobb hos ett företag som sysslar med ”vuxenfilmer och fotopresentationer”. Jacob Ohlsson berättar att en person som deltog i sabotagekampanjen har bjudit på annonsen och därefter blivit tillfrågad om att delta i en porrfilm.

Nu hoppas Suf på LO, som förra veckan gick ut med att de skulle kräva kollektivavtal på samtliga arbetsplatser som annonseras via Jobbjakt.se.
– LO borde ta fighten, de har resurserna. Och folk i allmänhet är jävligt förbannade på Jobbjakt nu, säger Jakob Ohlsson.
Vishal Nanda bekräftar att det dykt upp en del oseriösa arbetssökande på sajten, men menar att det inte varit något större problem. Jobbjakt.se granskar alla användare dagligen och tar bort oseriösa. Dessutom har arbetsgivaren full kontroll över alla bud, och kan själv radera dem.
– Misstänker vi att det rör sig om porrfilmer eller liknande så mejlar vi självklart personen bakom och ber honom ändra annonsen, men om det inte står uttalat vad det handlar om så är det svårt att göra något åt det. Vi granskar arbetsgivarna också, säger Vishal Nanda.
Han tycker att affärsidén misstolkats av medierna. Det handlar inte om att få den billigaste arbetskraften, utan den bästa, säger han.
– Men vi kom fram till att vi skulle lyssna på facket, och kritiken från LO har dämpats ganska mycket efter att vi införde minimilönen, säger Vishal Nanda.

LO har inte vidtagit några åtgärder än.
– Vi kommer inte börja jaga folk nu under semestern, men om en månad så kommer förbunden nog att börja agera, säger Per Bardh på LO-enheten för löner och välfärd.
Han ger inte mycket för Jobbjakt.se:s 50-kronorsgräns.
– Det verkar mest vara en rekommendation. Och 50 kronor i timmen kanske är okej för en femtonåring som sommarjobbar, men inte för en vuxen person, säger Per Bardh.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga